Cuba en EU gaan diplomatieke relaties normaliseren
12 Mar 2016, 22:19
foto
Een Cubaanse vlag wappert bij de 'Almendares' brug in Havana. (Foto: Reuters)


De Europese Unie (EU) en Cuba zijn overeengekomen om de diplomatieke betrekkingen te normaliseren. Na twee jaar van onderhandelingen hebben ze een akkoord bereikt.

Het blok van 28 staten kan hierdoor de economische samenwerking met Havana versterken en het communistisch eiland helpen. Het akkoord komt ongeveer acht maanden nadat Havana en Washington de diplomatieke banden na 54 jaar hebben hersteld.

Barack Obama is van plan om Cuba te bezoeken. Hij zal de eerste zittende president van de Verenigde Staten zijn die Havana na bijna 90 jaar bezoekt. Obama’s reis is voor later deze maand gepland.

De ondertekening in Brussel was het hoogtepunt van stille besprekingen die op de achtergrond zijn gevoerd, terwijl de aandacht was gericht op de nieuwe banden van Cuba met Washington. “Dit is een historische dag voor de bilaterale betrekkingen," zei Federica Mogherini, hoofd van het buitenlands beleid van de EU. Samen met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, was zij getuige van de ondertekening.

Het akkoord moet nu worden goedgekeurd door de 28 EU-lidstaten. Sommige EU-staten, waaronder Spanje en Frankrijk, hebben de banden met Cuba nooit verbroken. Obama zal Cuba op 21 en 22 maart bezoeken als onderdeel van een grotere reis naar Latijns-Amerika. Calvin Coolidge was de laatste Amerikaanse president die Cuba heeft bezocht in 1928. President Harry Truman heeft in 1948 een bezoek gebracht aan het Amerikaanse gecontroleerde Guantanamo Bay. Voormalige president Jimmy Carter heeft Cuba meerdere malen bezocht sinds hij geen staatshoofd meer is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May