Jarige PALU wil bijdragen aan noodzakelijke vernieuwingen
12 Mar 2016, 00:36
foto
De PALU heeft haar nieuw logo onthuld; een vrij wapperende partijvlag. De politieke organisatie viert zaterdag haar 39e verjaardag. (Foto: René Gompers)


De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) maakt zich klaar om “de broodnodige vernieuwingen in het land te helpen brengen.” Het land is in een situatie terechtgekomen waarbij de bevolking het spoor bijster is, de regering niet weet wat te doen en gestelde doelen vaag of onbereikbaar zijn geworden, stelt partijvoorzitter Jim Hok. De PALU heeft al een intern vernieuwingsproces ingezet om de “immens grote uitdagingen aan te kunnen gaan".

Hok haalt aan dat het momenteel niet goed gaat in het land. “We zitten in een situatie waarbij de regering niet weet wat ze moet doen. Maatregelen worden aangekondigd en weer ingetrokken, ministers spreken gespierde taal om daarna hun braaksel weer in te slikken,” illustreert Hok. “Het braaksel wordt moeiteloos geslikt, zonder verontschuldigingen aan te bieden. Anderen doen toezeggingen aan groepen zonder te weten hoe ze waar te maken. Het is niet duidelijk waar de regering naar toe gaat, het doel is niet duidelijk. Het lijkt erop alsof men probeert de acht tot negen maanden te overleven tot wanneer de Newmont-mijn in werking gaat. De hoop is daar zo zwaar op gevestigd.” Het volk is in de war, merkt Hok op.

Het electoraat heeft de NDP massaal draagvlak gegeven met 26 zetels. Maar zaken gaan niet zoals ze voorgehouden zijn, geeft de PALU-voorzitter aan.
Het land wordt geteisterd door moreel verval en respectloosheid. Men is vreselijk asociaal en de solidariteit is zoek. “Solidariteit is beperkt tot de verkiezingstijd. Alleen dan is het een issue,” meent Hok. De hardnekkige weigering van politici en bestuurders om zaken geïntegreerd aan te pakken en om mensen oprecht te betrekken, zijn een groot handicap, constateert Hok. “Waarom moeten we steeds buitenlanders erbij halen en miljoenen voor ze neertellen, terwijl we van onze eigen mensen verwachten dat ze het gratis doen? Sommige oplossingen zijn net zo oud als het probleem. Waarom rollen we de rode loper voor de buitenlandse ondernemers uit, terwijl onze eigen ondernemers het zeer moeilijk wordt gemaakt?” vraagt Hok zich af.

De Palu viert zaterdag haar 39 jarig bestaan. In aanloop naar het veertigste levensjaar zullen er diverse activiteiten worden georganiseerd. Het bestuur heeft vrijdag een persconferentie gehouden in het vernieuwde en vergrote partijgebouw. Na de persconferentie is het nieuwe logo van de partij onthuld: de vrij wapperende partijvlag. “Wij gaan deze 12 maanden gebruiken om alle krachten te mobiliseren. Krachten die geloof hebben in het land, die de samenleving willen moderniseren, krachten die geloof hebben in de toekomst van dit land,” kondigt Hok aan. “De problemen waarvoor wij staan zijn levensgroot maar niet onoplosbaar.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May