Monumenten om burgers en militairen te herdenken
11 Mar 2016, 09:04
foto
Voorzitter Henk Herrenberg wordt geflankeerd door het lid Dennis Saimoer (links) en secretaris Remi Martopawiro. (Foto: Raoul Lith)


"Het is nu zover om de twee monumenten die zijn opgezet om de gevallen burgers en de gesneuvelde militairen te gaan herdenken, te bedanken en te eren, te onthullen," vertelt Henk Herrenberg, voorzitter van de commissie ‘Realisatie Monumenten voor gevallenen van de Binnenlandse Oorlog’. Deze symbolen zullen worden onthuld aan de Waterkant en in de Memre Buku kazerne.

Op 17 maart onthult Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons het monument aan de Waterkant, terwijl de president als opperbevelhebber van het Nationaal Leger op 22 maart het monument bij de Memre Buku kazerne onthuld.” Omdat er 72 militairen zijn gesneuveld, is er ook gekozen voor een monument bij de kazerne aan de Gravenbergstraat waarop al de namen komen te staan van degenen die zijn gestorven in functie. Het monument moet betekenen ‘nooit meer’, waarmee bedoeld wordt dat Surinamers nooit meer op elkaar moeten schieten. We moeten het Surinaamse volk eraan herinneren dat wat gebeurd is in 1986 tot 1992 nooit meer moet gebeuren. Er is voor Simons gekozen omdat het monument een soort gateway moet vormen voor de nationale waarheidscommissie. Die commissie moet bij wet geregeld worden door De Nationale Assemblee.

Herrenberg legt uit dat de monumenten bedoeld zijn om al de gesneuvelde militairen, burgers en politieagenten te bedanken voor het geven van hun leven voor de soevereiniteit. “Ik denk dat het nationale monumenten zijn omdat de mensen hun leven hebben gegeven voor ons om vandaag in vrijheid verder te leven,” benadrukt Herrenberg. Het monument symboliseert het einde van het jonge leven en de kracht van het leven. Hij vindt dat "we ons moeten schamen dat we pas, na dertig jaar, in staat zijn om een monument op te zetten".

De commissie zegt oppositie te hebben ondervonden over de locatie aan de Waterkant, omdat er daar al een paar monumenten staan. Ook van mensen die zeggen dat ze de Unesco vertegenwoordigen is er weerstand gekomen, een ideologisch conflict over waar wel en geen symbolen geplaatst mogen worden.

De president heeft in 2012 de opdracht gegeven om de helden nationaal en internationaal te eren. "Wij hebben zoveel mogelijk mensen erbij betrokken en we zijn blij dat het nu zo ver is. We hadden 250.000 per monument begroot, het is iets hoger uitgevallen vanwege stagnaties." Herrenberg denkt dat de monumenten samen uiteindelijk ongeveer 6 ton gekost hebben.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May