LVV werkt met actoren aan herziening visserijwet
10 Mar 2016, 22:18
foto
80 personen hebben deelgenomen aan de Workshop 'Modernisering van de visserijwetgeving in Suriname'.


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) opende gisteren de tweedaagse workshop over 'Modernisering van de visserijwetgeving in Suriname'. 80 belanghebbenden van onder andere de overheid, milieuorganisaties, visverwerkingsbedrijven en coöperaties, waren voor deelname aanwezig.

Om op wereldniveau te kunnen participeren in de visserij, is het belangrijk om verschillende overeenkomsten te incorporeren in de nationale wetgeving zoals Compliance Agreement, Fish Stock Agreement en Port State Measure Agreement, zegt LVV. LVV organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met de Voedsel en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties (FAO) om belanghebbenden in de visserijsector in de gelegenheid stellen om aspecten gerelateerd aan visserij die van belang zijn voor de visserijwetsherziening, met elkaar te delen.

Bijdrage aan economie vergroten
LVV wil vooral de illegale, ongemelde en ongereglementeerde (IOO) visserij aanpakken en de bijdrage van de sector aan de economie van het land, vergroten. Verschillende belanghebbenden hebben aangehaald dat de kleinschalige visserij gestimuleerd moet worden via de wet, dat het huidige scheepsregistratie- en visvergunningstelsel aandacht nodig heeft en dat illegale visserij harder aangepakt moet worden.

De huidige Zeevisserijwet van 1980 en de Visstand Beschermingswet van 1961 bieden onvoldoende mogelijkheden aan de huidige visserijsector om te groeien. Daarnaast bieden de wetten ook onvoldoende mogelijkheden voor het duurzaam beheer van de visbestanden in de Exclusieve Economische Zone (EEZ) van Suriname, zegt de voorlichting van LVV. De huidige wetgeving biedt de belanghebbenden in de visserij niet de mogelijkheden voor effectieve deelname in de besluitvorming met betrekking tot de sector, zoals in de ecosysteembenadering voor de visserij, Ecosystem Approach to Fisheries (EAF), wordt gepromoot.

De vertegenwoordiger van de FAO, Raymon van Anrooy, heeft de deelnemers over de aard van de juridische en technische assistentie geïnformeerd die FAO via het 118.000 USD visserijwetgevingsproject TCP/SUR/3502, aan Suriname kan geven. Hij zegt dat er ten minste drie nationale consultaties zullen plaatsvinden over de komende vijf maanden. Deze consultaties bieden de mogelijkheid aan de sector om samen met het ministerie te komen tot een breed gedragen visserijwetgeving, waarbij huidige tekortkomingen en onduidelijkheden weggewerkt worden, en praktische en uitvoerbare besluiten geformuleerd worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May