Hira krijgt steun minister voor nieuwe amnestiewet
10 Mar 2016, 12:44
foto
Sandew Hira en Humprey Jeroe van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. (Foto: René Gompers)


Sandew Hira heeft tijdens een persconferentie vandaag de stand van zaken van het uitgebreide onderzoek dat hij doet doorgegeven. Hij heeft veel gehoord en heeft delen van de puzzel. Hira stelt voor om de twee amnestiewetten in te trekken en een nieuwe algemene amnestiewet in te dienen. Daarin moet het leed van het geven van amnestie erkend worden. Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft haar medewerking hiertoe gegeven en een wetgevingsjurist als counterpart aangesteld om deze wet voor te bereiden, deelt Hira mee.

"Een trieste conclusie is dat de ellende van de Binnenlandse Oorlog gigantisch groot is, maar in vergelijking met de 8 decembermoorden de aandacht hiervoor in de media en bij de bevolking gigantisch klein is. Dat roept een gevoel van onrechtvaardigheid op tegenover de slachtoffers en nabestaanden van de Binnenlandse Oorlog. Dat moeten we in de komende jaren corrigeren," constateert Hira.

Hira vertelt dat hij informatie heeft gekregen van iemand dat er filmbeelden zijn geschoten van de executies op 8 december 1982. "De persoon legt uit de omstandigheden waaronder de beelden zijn gemaakt, wie de opdracht heeft gegeven, waarom en wie de cameraman was. Iemand heeft de beelden gezien. Maar ik kon geen beschrijving krijgen van wat er op de beelden te zien was. De beelden zouden net als het rapport van Herman Doorson mogelijk in Nederland zijn terechtgekomen en in het gesloten archief zitten. Deze informatie leek mij heel plausibel op grond van zaken die ik nu niet kan vertellen. Het roept de vraag op: waarom worden deze beelden niet gepubliceerd als onomstotelijk zou kunnen worden bewezen dat Bouterse aanwezig was bij de executies?"

"Ik zal de president houden aan zijn belofte dat ik opnieuw een gesprek met hem kan hebben als ik de puzzel af heb. Dat gesprek wil ik dan zonder camera hebben. Gewoon één-op-één. Ik hoop dat ik dan via zijn input kan vast stellen of de puzzel klopt met zijn kennis. De verantwoordelijkheid van de puzzel ligt bij mij. Het is onbevredigend voor mensen die denken dat je de waarheid kunt achterhalen met verhoormethoden van een rechter-commissaris of met video-opnamen. Maar wie de waarheid wil weten, moet zich realiseren dat sommige onderzoeksmethoden ontoereikend zijn om de waarheid te ontdekken en andere juist heel effectief," stelt Hira.

U kunt de tekst van de persconferentie van Sandew Hira hier downloaden.
pdf-icon.gif Persconferentie_Sandew_Hira_10_maart_2016_.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May