Meer dan SRD 6 neergeteld voor US$ 1
10 Mar 2016, 00:01
foto
Bij alle cambio's staan braaf de koersen die nog gelden bij de Centrale Bank van Suriname. (Foto: Raoul Lith)


De koers voor de US dollar is boven de SRD 6 beland. Er zijn woensdag zaken gedaan voor zelfs SRD 6,10. Voor de euro wordt boven de 6,60 neergeteld. "De koers is in één dag met meer dan dertig punten de lucht in gegaan. Er wordt heftig gespeculeerd. Omdat er geen duidelijkheid is, wordt de koers omhoog gestuwd," zegt een cambiohouder aan Starnieuws.

De aangekondigde valutaveiling door governor Glenn Gersie zou op 1 maart beginnen. De coalitiefractie in De Nationale Assemblee heeft gevraagd om deze aan te houden, totdat beleidsvragen beantwoord zijn door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Deze vergadering zal voorlopig niet worden gehouden. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is uitlandig. Ook diverse ministers, vicepresident Ashwin Adhin en Assembleeleden zijn niet in het land.

Het grootste bezwaar tegen de valutaveiling is dat alle prijzen de lucht in zullen gaan. De koers is op 18 november van SRD 3.35 voor de US dollar gegaan naar gemiddeld SRD 4. Bij de valutaveiling zullen de negen algemene banken op basis van vraag en aanbod de koers bepalen. Er zal dan één koers zijn voor de totale economie. Dit houdt in dat de douane- en de brandstofkoers ook naar de valutakoers zullen springen.

Starnieuws verneemt dat vandaag de governor van de Centrale Bank van Suriname een spoedoverleg heeft met algemene banken. Hierna zal er ook een onderhoud zijn met de cambiohouders. Besproken zal worden welke stappen er gedaan zullen worden om de op hol geslagen koers te kunnen beteugelen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May