Zegen en gebed voor mortuarium en personeel
10 Mar 2016, 00:24
foto
Pandith Nandoe spreekt medewerkers van 's Lands Hospitaal Mortuarium toe tijdens de inzegening. (Foto: Ranu Abhelakh)


Kracht, dienstbaarheid en respect voor de medemens stonden centraal tijdens de inzegening van het mortuarium van 's Lands Hospitaal, dinsdag. Geestelijke/spirituele vertegenwoordigers spraken hun zegen uit en vertelden over hun respectieve geloof en de dood. “In onze eigen aula kunnen nu ook uitvaartdiensten worden gehouden. Eenieder ongeacht de achtergrond is dan ook hier welkom, om conform de eigen religie en gebruiken afscheid te nemen van hun dierbaren”, zegt Unit Manager Jamila Abendanon.

Twee weken geleden was de feestelijke ingebruikname van dit gemoderniseerde mortuarium. Twee hoogtepunten die Abendanon gescheiden wilde houden, vanwege de aparte setting en organisatie. Het mortuarium is een neutrale plek en het is belangrijk dat de medewerkers weten wat de verschillende religieuze en/of culturele gebruiken zijn. “Zo kunnen wij onze ‘klanten’ op een correcte en respectvolle manier ontvangen en weten wat voor hen klaar te leggen.” Voor de eerste geestelijke voedingsdag is gekozen voor de vijf wereld religiën: Christendom, Hindoeïsme, Islam, Boeddhisme en Jodendom. Het voornemen is om de komende periode zoveel mogelijk contact te leggen met de diverse geloofsstromingen in Suriname.

Imam Aboebakar Ilahibaks van de Surinaamse Islamitische Vereniging heeft stilgestaan bij de mens die altijd dienstbaar moet zijn. Een belangrijk aspect in het leven is dat zij die geloven, helpen en goed doen, door de Almachtige worden beloond. “De dode die hier zal worden afgelegd, kan niets meer doen en is afhankelijk van degenen om zich heen, zoals de mortuarium-medewerkers.” Ook pandit Vishnu-Charran Nandoe van de Sanatan Dharm wees op hun belangrijke functie: het klaarmaken van een persoon om het laatste traject te kunnen afleggen. “Het is een dankbare taak met liefde die jullie met de mantel der liefde moeten bedekken.” Nandoe hield hen situaties voor tussen families en soms afleggersverenigingen, die zich rond de uitvaart kunnen voordoen. Zo spelen er soms ideologische tegenstellingen, belangenconflicten of verscheidenheid door ras.

Geestelijke verzorger Charlene Wormer, legde de nadruk op het belang van mediteren voor de innerlijke rust. De medewerkers maken door de dag heen veel mee en moeten zichzelf een moment van stilte, rust gunnen. Als geestelijke verzorger begeleidt Wormer de mens in crisis, die het even niet ziet zitten door ziekte, ontslag of verlies van een dierbare. De begeleiding gebeurt vanuit de persoon zijn eigen religieuze of spirituele instelling. Liang Shuen, voorganger van de Suriname Buddhist Association (SBA) heeft samen met enkele leden gebeden voor gezondheid en welzijn en dat alles goed mag verlopen in het leven en binnen de organisatie. SBA heeft de onvoorwaardelijke geestelijke begeleiding toegezegd voor patiënten van het s’ Lands Hospitaal en/of nabestaanden.

Violetta Profijt ‘ vrouw Detta’, ervoer de inzegening als heel positief. “Het was nodig. Wij waren maanden gesloten en konden maar niet opstarten, da machine ben broko.” Dominee Raymon Wimpel heeft vanuit het Christendom de dag geopend met een zang en gebed. Hierna is Profijt als langst werkende medewerker door het gebouw gelopen voor de inzegening. “Het is voor mij ook de eerste keer dat ik zelf de zegen heb mogen ontvangen om hier te werken.” Profijt maakt dagelijks veel mee, “het werk went nooit, soms sterft iemand dichtbij van me of soms raken de woorden van de nabestaanden mij. Je leert steeds weer dat wij een zijn, als het op sterven aankomt. Ziekte en dood kennen geen gezicht, ras of geloof.” Zij kijkt uit naar de vervolgdagen met de andere geestelijken, waaronder die van het Jodendom.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May