Presidentskandidaten Peru verbannen uit verkiezingen
10 Mar 2016, 10:50
foto
Julio Guzman (links) en Cesar Acuna (rechts) waren in de opiniepeilingen als tweede en vierde geplaatst. (Foto: EPA)


De electorale rechtbank van Peru heeft twee belangrijkste kanshebbers verboden deel te nemen aan de presidentsverkiezingen volgende maand. Julio Guzman is afgewezen omdat zijn partij heeft gefaald de procedure voor het benoemen van de kandidaat te volgen. Ook de rijke zakenman Cesar Acuna mag niet meedoen, omdat hij geld heeft uitgedeeld aan kiezers tijdens de campagne.

In de jongste opiniepeilingen stond Guzman als tweede na Keiko Fujimori, de dochter van de gevangen gezette ex-president Alberto Fujimori. Peilingen zetten Acuna op de vierde plaats. Samen hadden de twee kandidaten bijna een kwart van de voorkeursstemmen.

Guzman had gezworen om op te roepen tot massale protesten als de rechtbank hem zou uitsluiten van de verkiezingen. Peru kiest op 10 april een nieuw Congres en een opvolger voor president Ollanta Humala.

Een recente opiniepeiling stelt vast dat de conservatieve kandidaat Keiko Fujimori van de Popular Force mag rekenen op ongeveer 35% van de stemmen, Guzman op ongeveer 16% en Acuna iets meer dan 3%. Als geen van de kandidaten ten minste 50% van de stemmen haalt in de eerste ronde, zal de beslissingsronde op 5 juni worden gehouden.

De electorale rechtbank oordeelde woensdag dat Guzman's partij All for Peru “ernstig en onherstelbaar haar eigen regels heeft overtreden” door niet te voldoen aan de verkiezingsprocedure voor de benoeming van de kandidaat. "We zijn echt verbijsterd door deze beslissing. Wij vinden het volstrekt onrechtvaardig", zegt partij-woordvoerder Daniel Mora na de uitspraak.

Acuna’s kandidatuur kwam een maand geleden onder het vergrootglas, nadat in een tv-programma was onthuld dat hij geld had gegeven aan kraamhouders en een gehandicapte man tijdens een bezoek aan een straatmarkt. Acuna die kandidaat was van de Alliance for Progress heeft zijn gebaar afgedaan als “humanitaire hulp”, maar de rechter oordeelde dat hij zich had “beziggehouden met verboden gedrag.”
De twee kandidaten kunnen in hoger beroep gaan tegen het vonnis, maar analisten zeggen dat ze weinig kans maken op verandering van de uitspraak, meldt persbureau AFP.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May