Terugblik en toekomstbeeld bij 50 jaar AZP
09 Mar 2016, 22:25
foto


Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vierde vandaag zijn 50-jarig bestaan. Het ziekenhuis is op 9 maart 1966 geopend als 'Het Centraal Ziekenhuis' en stond niet alleen in Suriname, maar ook in de Caribische regio zeer hoog aangeschreven. In een terugblik gaat de inrichting in op zijn geschiedenis.

In de zeventiger jaren onderscheidde het ziekenhuis zich naast de reeds operationele ziekenhuizen als het grootste met de meeste (poli)klinische functies. Prof. Dr. E. G.Wijngaarde, werd als eerste ‘Geneesheer‐Directeur’ aangesteld. Hij heeft het ziekenhuis geleid vanaf 1966 tot en met 1973. Hij realiseerde al heel snel na de oprichting de transformatie naar de status van een Academisch Ziekenhuis. De naam Centraal Ziekenhuis werd op 27 september 1969 dan ook gewijzigd in die van Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

In de tweede helft van de jaren 80 en in de jaren 90 kwam het ziekenhuis onder invloed van een terugval van de Surinaamse economie, in problemen. Het personeel trok weg, er was schaarste aan vreemde valuta en gebrek aan financiële middelen, waardoor belangrijke onderhoud en vervangingsinvesteringen met betrekking tot gebouwen en zorgapparatuur, noodgedwongen moesten worden uitgesteld.

In de jaren 2000 ‐ 2012 kwam Suriname uit de recessie en realiseerde na 2 moeilijke decennia, economische groei en stabiliteit. In de periode 2001 ‐ 2012 is onder leiding van de toenmalig algemeen directeur, Eddy Joemmankhan een inhaalslag gemaakt door het inzetten van een vernieuwingsproces en verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg in een periode van economische groei en koopkrachtstijging.

In januari 2013 zijn er wijzigingen gekomen in de leiding van het ziekenhuis. Tevens werd ook een nieuwe RvC onder leiding van de heer A.K.R. Jagesar, benoemd. Samen met de nieuwe RvC heeft de huidige directie een koers ingeslagen om te transformeren van een Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) naar een Academisch Medisch Centrum voor geheel Suriname (AMC‐SU), in 2020. Met het oog daarop is een nieuw strategisch plan (SP 2020) opgesteld.

Anno 2015 is het AZP door economische factoren opnieuw in problemen. Het AZP team zegt er alles aan te doen om de continuïteit van de instelling te waarborgen.

U kunt de volledige terugblik, de ontwikkelingen en toekomstplannen van het AZP hier lezen
pdf-icon.gif AZ_50_jaar.pdf                
Advertenties