Veel meldingen kindermisbruik te Apoera
09 Mar 2016, 20:29
foto
Minister Jennifer Van Dijk-Silos spreekt de gemeenschap van Apoera toe bij opening van het meldpunt.


De samenwerking tussen het Meldpunt Kinderbescherming van ressort Kabalebo, de Politie en het Traditioneel Gezag werpt vruchten af. Er zijn een maand na opening van het meldpunt 59 aanmeldingen gedaan, waarvan 9 gevallen van seksueel misbruik zijn. Over drie maanden volgt er weer een evaluatie en op basis daarvan zal een model worden ontwikkeld om landelijk meldpunten op te zetten en zo bij te dragen aan de bescherming van kinderen.

25 gevallen hebben te maken met familierechtelijke zaken. De overige meldingen betreffen verbeteringen van de registers van geboorten, waarvoor het Bureau Rechtszorg in beeld is gebracht en gevallen van ernstige verwaarlozing van kinderen. Het blijkt dat het vaker de moeders zijn die over gaan tot verwaarlozing en exploitatie van kinderen, terwijl de vaders zich schuldig maken aan alcohol en drugsmisbruik en/of afwezig zijn. Hoewel misbruik in de meeste gevallen meisjes betreft, zijn ook jongens slachtoffers.

Het pilotproject is geëvalueerd door minister Jennifer Van Dijk – Silos, met de Regio Commandant van de Politie en de lokale coördinator van het project in Nickerie. Vanuit het traditioneel gezag is er veel ondersteuning bij aanpak van de problemen. Kapitein Lewis van Apoera zet kosteloos zijn voertuig in voor het veldonderzoek en de coördinator van het meldpunt krijgt hulp van een plaatselijke contactpersoon.

Bij de evaluatie van het project bleek dat er nog gewerkt moet worden aan transport voor de coördinator van het Meldpunt en het intensiveren van de samenwerking met de leerkrachten voor identificatie en rapportage van zorgkinderen. Voor het opvangen van kinderen moet er een duurzame oplossing komen. Gedacht wordt aan het opzetten van een netwerk van pleeggezinnen in Kabalebo en Nieuw Nickerie om voor korte tijd kinderen te kunnen opvangen. Een ander aandachtspunt is de begeleiding van ouders, met name de mannen die verslaafd zijn aan alcohol en/of drugs. Ook zal aandacht worden besteed aan de psychische begeleiding van de slachtoffers, zegt de voorlichting van Justitie en Politie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May