Fikse straffen voor Brazilianen in berovingszaak
08 Mar 2016, 14:04
foto


R.D., R.P., R.B., R.A. en J.S. stonden terecht voor diverse berovingen gepleegd op 4 november 2012, in het Goliath-gebied, achter Zanderij. Ook hebben ze zich schuldig gemaakt aan afpersing en overtreding van de Vuurwapenwet. Kantonrechter Ingrid Lachitjaran legde verschillende straffen op in deze zaak. J.S. werd vrijgesproken, omdat hij slechts één rit had gereden en niet op de hoogte was van de criminele praktijken.

Officier van justitie, Nirmala Maikoe, eiste tegen R.P. in het derde kanton voor het plegen van berovingen twaalf jaar celstraf. Voor overtreding van de Vuurwapenwet is in het tweede kanton vrijspraak geëist. Bij hem werden belkaarten die van diefstal aanwezig waren, aangetroffen. De rechter veroordeelde hem tot een celstraf van negen jaar onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Voor heling kreeg hij nog eens een jaar celstraf opgelegd. Lachitjaran voerde aan dat de man de afkomst van de belkaarten niet kon verklaren.

Tegen R.A. was er vier jaar gevangenisstraf geëist door het Openbaar Ministerie. Ook bij hem waren de gestolen belkaarten aangetroffen. Hem werd ook heling ten laste gelegd in het tweede kanton. Tegen hem was er onvoldoende bewijs en werd hij vrijgesproken voor de berovingen, afpersing en overtreding van de Vuurwapenwet. Hij had verklaard dat hij ten tijde van de berovingen in Brazilië was. Voor opzet en heling kreeg hij een jaar celstraf opgelegd onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. De veroordeelde was eerder in vrijheid gesteld en verscheen niet op de zitting.

J.S. werd vrijgesproken van de algehele tenlastelegging. Hij was gebeld door een van de veroordeelden en moest een rit rijden naar het Goliath-gebied. Hij moest eerst twee andere medeverdachten ophalen. De verdachten hadden vuurwapens bij zich en hebben toen die ergens in de bossen in de omgeving van Pikin Saron verstopt. J.S. wist niets van de berovingen af.
Tegen R.B. is in het derde kanton een celstraf van twaalf jaar voor berovingen die hij gepleegd heeft geëist. Voor overtreding van de Vuurwapenwet eiste Maikoe tegen deze verdachte een gevangenisstraf van twaalf maanden. De kantonrechter legde hem een celstraf van tien jaar op. De veroordeelde had een vals alibi opgegeven. Hij beweerde dat hij ten tijde van het feit in Frans-Guyana was. Uit onderzoek bleek dat hij in Paramaribo was. In het tweede kanton werd hij vrijgesproken. In 2010 was R.B. reeds veroordeeld voor een beroving waarbij hij gebruik had gemaakt van geweld.

Tegen R.D. eiste Maikoe in het derde kanton een celstraf van twaalf jaar voor berovingen die hij gepleegd heeft. Voor overtreding van de Vuurwapenwet eiste ze tegen deze verdachte een gevangenisstraf van twaalf maanden. De kantonrechter legde hem een celstraf van vijf jaar onder aftrek en voor het bezit van een vuurwapen met munitie kreeg nog nog eens twee jaar celstraf opgelegd,

De veroordeelden hadden op 4 november 2012 achter elkaar berovingen gepleegd. Ze overvielen de slachtoffers op locaties waar er goud gewonnen werd. Ook werden slachtoffers gegijzeld voor enkele uren. Ze werden onder schot gehouden en beroofd. Twee andere goudkampen werden ook beroofd. Verder zijn er schoten gelost bij de berovingen. De verdachten hebben tevens een pick-up buitgemaakt. Een winkelier werd beroofd van geld, goud en belkaarten.
De veroordeelden ontkennen de berovingen gepleegd te hebben. Uit een telefoononderzoek bleek dat de verdachten wel in het gebied waren waar de berovingen zijn gepleegd. Verder hadden zij onderling telefooncontact.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May