Situatie vrouwen wereldwijd nog steeds zorgwekkend
08 Mar 2016, 00:01
foto
Planet 50-50 by 2030:
Step it up for gender equality is het thema van dit jaar. (Foto: UN Women/Ryan Brown)


In arme delen van de wereld lopen vrouwen vandaag de dag nog steeds het risico om te sterven, terwijl zij tijdens de bevalling leven geven aan hun baby. Ook komt het nog te vaak voor dat vrouwelijke baby’s worden onderworpen aan genitale verminking, meisjes worden aangevallen op weg naar school en weduwen worden gemeden. Deze problemen kunnen slechts worden aangepakt door een wereldwijde empowerment van vrouwen, zegt secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties op de Internationale Dag van de Vrouw vandaag, 8 maart.

Cijfers laten de voordelen van economische empowerment zien: als meer vrouwen werken, groeit de economie. Een verhoging van de vrouwelijke arbeidsparticipatie of een vermindering van de kloof tussen de arbeidsparticipatie van vrouwen en mannen resulteert ook in een snellere economische groei.

Ban Ki Moon is de eerste man die de HeForShe campagne ter uitbanning van geweld tegen vrouwen heeft ondertekend, en meer dan een miljoen anderen zijn sindsdien toegetreden. In Suriname heeft minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken zich met de launch van de campagne 16 Dagen van Activisme tegen Gendergebaseerd geweld ook gecommitteerd aan het HeForShe initiatief. De bewindsman stelt onder meer dat Suriname zich als land moet inspannen om het aantal gevallen van huiselijk geweld naar nul terug te brengen. Volgens Noersalim heeft ongelijkheid en discriminatie van vrouwen een negatieve invloed op de totale gemeenschap en is het streven naar gendergelijkheid daarom een zaak van zowel vrouwen als mannen.

In een verklaring in verband met Internationale Vrouwendag stelt Biza dat duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) gemakkelijker gerealiseerd kunnen worden als vrouwen versterkt zijn en betrokken worden in besluitvormingsprocessen. Zij kunnen dan ook een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een land. Het thema dit jaar is Planet 50-50 by 2030: Step it up for Gender Equality. Veel landen staan op deze dag stil bij de vooruitgang die vrouwen hebben geboekt op diverse gebieden en zij gaan na welke vervolgstappen die ondernomen moeten worden om de positie van vrouwen en meisjes te versterken. Volgens Noersalim heeft eenieder sociaal, politiek en economisch voordeel aan gendergelijkheid in het dagelijks leven. Gendergelijkheid bevrijdt niet alleen vrouwen, maar ook mannen van voorgeschreven sociale rollen en genderstereotypen. De bewindsman acht het daarom tijd om de inspanningen te verenigen.

De realiteit leert dat vrouwen wereldwijd nog steeds minder worden betaald dan mannen. Vrouwen in de meeste landen verdienen gemiddeld slechts 60 tot 75 procent van het loon van mannen. Bovendien werken meer vrouwen dan mannen in kwetsbare, laagbetaalde of ondergewaardeerd banen. Ook op het gebied van leiderschap en politieke participatie laat de ongelijkheid zich gevoelen. Slechts 22 procent van alle nationale parlementariërs vanaf augustus 2015 is vrouw, een langzame toename van 11.3 procent vergeleken met 1995. Voorts waren er slechts 11 vrouwen die als staatshoofd waren aangesteld. Ook voor wat betreft het uitbannen van geweld tegen vrouwen, is er nog een lange weg te gaan. Gebleken is dat 35 procent van de vrouwen in de wereld op een bepaald punt in hun leven fysiek en/of seksueel partnergeweld of seksueel geweld door een niet-partner hebben ervaren. In sommige landen blijkt zelfs dat tot 70 procent van de vrouwen fysiek en/of seksueel geweld heeft ervaren door een intieme partner in hun leven.
Ook wordt bijkans de helft van de vrouwen die wereldwijd slachtoffer wordt van moord, gedood door intieme partners of familieleden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May