Deviezenreserves China laagste sinds eind 2011
07 Mar 2016, 13:40
foto
Een werknemer telt yuan-bankbiljetten naast de Amerikaanse dollar-biljetten bij een filiaal van de Bank of China in Changzhi in de provincie Shanxi. (Foto: Reuters)


De deviezenreserves van China zijn in februari met US$28,57 miljard gedaald tot 3,2 triljoen. Dat is iets minder dan de verwachting. Het lijkt erop dat de Centrale Bank haar interventies om de yuan als kapitaalstroom te ondersteunen, langzaam aan het terugschroeven is.

En toch zijn de buitenlandse reserves van China voor de vierde opeenvolgende maand gedaald. De deviezenreserves aan het eind van februari met US$ 3,2 triljoen zijn de laagste sinds december 2011. Dat blijkt uit cijfers die de People's Bank of China vandaag heeft vrijgegeven.

Economen die persbureau Reuters had gepolst, hadden voorspeld dat de reserves met US$ 30 miljard zouden dalen van de US$ 3,23 triljoen aan het eind van januari. China's reserves zijn nog steeds 's werelds grootste, maar ze zijn op een zodanige tempo aan het verdampen, dat sommige analisten geloven dat Beijing binnenkort flink zal moeten snoeien in de waarde van de yuan. Of zal China op de rem van liberalisering moeten trappen en strengere kapitaalcontroles moeten invoeren.

“De cijfers tonen dat de uitstroom enigszins is vertraagd, maar er zijn veel factoren,” zegt Yang Zhao, hoofd China econoom bij Nomura in Hong Kong. De yuan is in februari gestabiliseerd na turbulente bewegingen in december en januari, deels geholpen doordat een zwakke dollar als gevolg van de verwachtingen van Amerikaanse renteverhogingen is uitgebleven, zegt Zhou. De lange vakantie in verband met het nieuwe maanjaar begin februari kan ook van invloed zijn geweest, omdat veel bedrijven in de buurt dan voor langere periodes gesloten waren en de economische activiteiten waren vertraagd, voegt hij eraan toe. "De Centrale bank en andere hoge functionarissen hebben herhaaldelijk de wens geuit voor stabilisatie en zeiden dat er geen basis was voor grootschalige waardeverminderingen van de yuan. Even belangrijk is dat de markt al snel de verwachtingen van renteverhogingen door de Amerikaanse Centrale Bank (US Federal Reserve) hebben gedegradeerd.”

Sinds de verrassende devaluatie van de yuan in augustus vorig jaar is de kapitaaluitstroom van China gestegen. De uitstoom is aangewakkerd door zorgen over de economische vertraging en de verwachtingen van de hogere Amerikaanse tarieven. De Centrale Bank van Beijing is er toen toe overgegaan dollars te verkopen op de valutamarkten om de yuan te ondersteunen en de handel in deviezen hard aan te pakken waar vermoed werd dat er sprake was van speculatie.

China's reserves zijn met US$ 99,5 miljard geslonken in januari en met US$ 107,9 miljard in december, de grootste inkrimping in een maand ooit. Over heel 2015 zijn de reserves afgenomen met US$ 513 miljard, de grootste jaarlijkse daling in de geschiedenis.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May