Organisatie KBF rekent op minister Peneux
07 Mar 2016, 08:42
foto
Het Kinderboekenfestival Paramaribo in een mineurstemming afgesloten. (Foto: René Gompers)


Deze week zal er 'diep nagedacht' worden over de toekomst van het Kinderboekenfestival (KBF). Er zijn niet genoeg middelen om Atjoni en Commewijne aan te doen. De organisator stichting Kinderboekenfestival én uitvoerder stichting Projekten zijn 'absoluut tegen afzeggen'. Gerekend wordt op Robert Peneux, minister van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur, die op de opening heeft meegedeeld dat het KBF 'voortgang moet blijven vinden'.

“Het zal heel erg zijn als besloten wordt om het evenement niet door te laten gaan. We zijn daar absoluut tegen maar we moeten realistisch zijn,” merkt projectcoördinator Marjorie Stakel-Telgt op. “We zijn al drie jaren bezig met het thema ‘Groeien’. We hebben het plan uitgezet om in die tijd alle tien districten te bezoeken. Het wordt dubbel erg als we Commewijne en Sipaliwini niet kunnen aandoen, omdat we ons doel dan niet zullen hebben bereikt.” De campagne is dit jaar bijna niet doorgegaan, maar door steun uit de samenleving zijn tot nu toe Coronie en Paramaribo aangedaan. Volgens plan zou de leesbevorderingscampagne voortgezet worden te Atjoni op 26 en 27 april, en in Commewijne van 25 tot 27 mei. Met het wegvallen van sponsoren is KBF Coronie van drie dagen teruggebracht naar één dag en heeft KBF Paramaribo aan volume moeten inboeten. Het bezoekersaantal is daardoor ook geslonken van gemiddeld 25.000 naar rond de 15.000 leerlingen.

Samen met MinOWC en Regionale Ontwikkeling zullen alle mogelijkheden bekeken worden om Commewijne en Atjoni een kans te geven, delen Agnes Ritfeld en Yvonne Caprino, bestuursleden van stichting Kinderboekenfestival mee. “In ons hart zijn we ervan overtuigd dat het moet,” zegt Caprino. “Want onze redenering is dat je op educatieve vormingsactiviteiten niet mag bezuinigen,” vult Ritfeld aan. “We kunnen er later spijt van krijgen als we bijvoorbeeld meer ‘opa Doeli’s’ moeten gaan bouwen in plaats van meer investeren hierin. Wat de kinderen horen de laatste tijd is ‘nee het is te duur, nee ik heb dat geld niet, nee dat kan niet.’ Bijna niets kan door de huidige situatie. De kinderen hebben geen schuld bij het ontbreken van vormingsmogelijkheden en educatieve activiteiten. Deze vorm van educatie moét doorgaan.”

Er is rond de SRD 500.000 nodig om de overige festivals van 2016 te organiseren. Het meeste geld zal naar verwachting in KBF Atjoni gaan zitten. Het is meer dan eens bewezen dat de gemeenschap het (meerdaagse) leesbevorderingscampagne zeer op prijs stelt, haalt Stakel-Telgt aan. “Het mag absoluut niet eindigen,” stelt de projectcoördinator. “Het is een uitdaging om KBF in een andere vorm te gieten, zonder dat het doel voorbijgestreefd wordt. Het is tijd om grondig te evalueren, om te beslissen wat nog kan, hoe we kostenefficiënt te werk gaan. Het kinderboekenfestival moet toegankelijk blijven voor alle kinderen in alle districten.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May