Dc Jurel vraagt dringend aandacht voor ernstige situaties
07 Mar 2016, 06:56
foto
De aanmeersteiger te Boskamp verkeert in een zeer slechte staat.


Districtscommissaris (dc) Armand Jurel vraagt dringende aandacht voor problemen waarmee Boven-Suriname, Boven-Coppename en Coeroeni te kampen hebben. Hij heeft te maken met onder andere een dispuut over de nieuwe granman van de Saramaccaners, de gevaarlijke steiger van Boskamp, malaria die weer de kop opsteekt, geen elektriciteit, mierenplaag en ernstig voedseltekort.

Jurel zegt dat de problemen zijn aangekaart, maar oplossingen blijven uit. Hij heeft zijn collega van Saramacca, Laksmienarain Doebay, twee maanden terug gevraagd om aandacht te besteden aan de aanmeersteiger van Coppename. De mensen van diverse dorpen kunnen nergens anders aanmeren wanneer zij naar Paramaribo moeten. De dorpen Donderskamp, Corneliskondre en Kalebaskreek maken gebruik van de steiger die in zeer slechte staat is. De dc deelt mee dat ook de districts- en ressortraadsleden hem steeds om hulp vragen. Hij hoopt dat de steiger aangepakt wordt. Vooral ouderen en kinderen worden hier de dupe van. Drie personen hebben al ernstige verwondingen opgelopen. Ook het ministerie van Openbare Werken is op de hoogte van de situatie.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen had beloofd dat de distributie van brandstof in het binnenland woensdag zou worden hervat. Omdat er niet betaald was aan de distributeur zijn de mensen nog steeds in het donker. De minister heeft aangegeven dat er nu wel betaald is. De distributie begint vandaag. De dc hoopt dat de situatie zo snel mogelijk genormaliseerd wordt.

Door de aanhoudende droogte zijn veel kostgrondjes vernietigd. Ook zijn veel gewassen verloren gegaan door een mierenplaag. De dc deelt mee dat ook de cassave verloren is gegaan. De mensen leven voornamelijk van visvangst en wild. Er is wel sprake van een voedseltekort. "Wij hebben geen pakketten gezien. Ik als dc heb geen bericht hierover gehad, maar vernam het uit de media," zegt Jurel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May