Suriname maakt interventies tijdens Cohsod vergadering
05 Mar 2016, 18:32
foto
Rachel Koningsbloem-Pinas samen met Shawn Edward, minister Sport van St Lucia. Dit Caribische land is nu voorzitter van Cohsod.


Werkgelegenheid voor jongeren en aandacht voor jeugdcriminaliteit zijn twee belangrijke punten geweest waarover Suriname interventies heeft gepleegd. Deze Caricom-ministers bijeenkomst is op 3 en 4 maart in Georgetown, Guyana, gehouden. Rachel Koningsbloem-Pinas, directeur Jeugdzaken heeft de minister van Sport- en Jeugdzaken, Faizal Abdoelgafoer, vertegenwoordigd op deze bijeenkomst.

Tijdens de 29ste Council for Human and Social Development (Cohsod) on Youth and Culture zijn de resultaten van het Regional Youth Crime and Violence Forum, dat eerder deze week is gehouden, gepresenteerd. Koningsbloem-Pinas heeft tijdens de vergadering aandacht gevraagd voor de wijze waarop het internet wordt ingezet om radicalisme en extremisme onder de jongeren te faciliteren. Ook in het Caribisch Gebied is de ISIS actief jongeren aan het rekruteren. Verder heeft zij gevraagd om follow-up te geven aan de discussies waarbij meer jongeren vanuit verschillende lagen uit de samenleving, zoals gangs, ex-delinquenten en personen met een beperking, worden betrokken. De bedoeling is dat zij zelf hun visie en ervaringen kunnen delen over criminaliteit en geweld met als doel op maat gemaakte programma's te ontwikkelen en implementeren.

Koningsbloem-Pinas heeft de Cohsod verder gevraagd om het Creativity for Employment and Business Opportunity (Cebo) ook ter discussie te brengen binnen de Council for Trade and Economic Deveolpment (Coted). Cebo is in 2014 in Suriname uitgevoerd door het ministerie van Sport en Jeugdzaken en gefaciliteerd door het Caricom secretariaat. Tijdens dit project zijn 32 jongeren getraind in het opzetten van een businessmodel. Uit die groep heeft één jeugdige gerapporteerd een bedrijf te hebben.

Volgens de departementsdirecteur zullen meer ministeries met name Handel en Industrie, Landbouw, Veeteelt en Visserij en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur betrokken moeten worden bij de facilitering en implementatie van Cebo. Het Cebo-model kan voordelen brengen voor de regio op sociaal en economisch vlak, vooral voor voortijdige schoolverlaters zoals tienermoeders. Deze interventie is door de vertegenwoordiger van Belize ondersteund.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May