Rivier Mexico droogt op in de nacht
04 Mar 2016, 15:34
foto
De Atoyac rivier (foto boven) nog in volle kracht. In de nacht was het water verdwenen. (onderste foto)


De Atoyac rivier, die acht gemeenten doorkruist in het centraal berggebied van de Oost-Mexicaanse staat Veracruz, is 's nachts verdwenen na een gigantische scheur. Inwoners van Rancho San Fermin melden dat ze een knal hebben gehoord, en dat ze hebben gevoeld dat de grond trilde toen de scheur groter werd.
"Op maandag zagen we dat het water was verdwenen en gingen kijken wat er was gebeurd. Toen we de oever bereikten, zagen we een groot gat dat de rivier blokkeerde,” vertelt Juana Sánchez die in de buurt woont aan het Spaanse persbureau EFE. “In een poging om erachter te komen wat er is gebeurd, zijn we stroomafwaarts gegaan en vonden een enorm gat waarin het water viel.”

De provinciale autoriteiten zeggen dat het gat 30 meter lang en 20 meter breed is. "Deze scheuren komen diep in de aardkorst voor en worden steeds breder en breder ', zeggen de lokale milieudiensten in een rapport.

Het gat in de grond dat de rivierbedding doorkruist, is drie kilometer vanaf de monding van de rivier Atoyac verschenen. De rivier is de bron van de zoetwatervoorziening voor meer dan 10.000 families en de suikerindustrie in de regio.

Agustin Mollinedo, een lid van de Atoyac gemeente, heeft een beroep gedaan op de mensen om alles in het werk te stellen om de rivier te redden. De Atoyac mondt uit in de Rio Verde, die uitmondt in de Stille Oceaan in de buurt van Laguna Chacahua, in Lagunas de Chacahua National Park, 90 kilometer ten westen van Puerto Escondido.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May