Vrijdag ook geen schoolvervoer
04 Mar 2016, 00:01
foto
Assembleelid Naomi Samidin (NDP) vindt het erg dat door staking van bus- en boothouders effectieve schooluren verloren gaan. Diverse Assembleeleden maken zich zorgen hierover. (Foto: Raoul Lith)


In De Nationale Assemblee hebben diverse politici donderdag hun bezorgdheid geuit over kinderen en leerkrachten die de school niet kunnen bereiken. Sinds maandag is het schoolvervoer lamgelegd. Diana Pokie (ABOP) zei dat er een achterstand in het binnenland dreigt te ontstaan. Repetities moesten worden uitgesteld. Naomi Samidin (NDP) haalde aan dat ruim zeventig procent van leerlingen en leerkrachten in Saramacca en Para, de school niet kunnen bezoeken. Het probleem speelt landelijk.

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur deelde mee dat alle stukken van bushouders bij de bank liggen. Deze zijn al een tijdje in orde gemaakt door zijn ministerie. Het fiat moet door het ministerie van Financiën gegeven worden. Peneux zei dat van boothouders niet alle stukken in orde waren gemaakt, maar hier wordt met man en macht aan gewerkt.

Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat vrijdag de bussen niet zullen rijden. Ook de boten die schoolkinderen vervoeren, blijven in actie. Hij haalt aan dat nog steeds niet iedereen is betaald. Per dag krijgen enkele leden van OBS geld. "Wij willen geen verdeel- en heerssituatie. Iedereen heeft het geld hard nodig. De booteigenaren hebben het extra moeilijk," zegt Themen.

De OBS-voorzitter merkt op dat het om vaste bedragen gaat elke maand. Het geld is op de begroting opgebracht. Hij begrijpt niet waarom het steeds een probleem is om de mensen die werk verricht hebben, arbeiders moeten betalen en hun gezin moeten onderhouden, geen geld krijgen. Hij stelt in het vooruitzicht dat uiterlijk 15 maart voor februari moet worden betaald. Gehoopt wordt dat het dan wel goed zal gaan. Ook hij vindt het erg dat het onderwijs ontwricht wordt, maar dit kan niet in de schoenen geschoven worden van de OBS.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May