Economie Brazilië presteert slechtst sinds 1990
03 Mar 2016, 18:36
foto
Een vrouw loopt met kinderen in de sloppenwijk Providencia in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse economie is vorig jaar fors gekrompen. Bedrijven hebben gesneden in hun investeringsplannen en zijn er meer dan 1,5 miljoen werknemers ontslagen. De officiële cijfers die vandaag zijn gepresenteerd, voorspellen de langste en slechtste recessie waarmee het land in zijn geschiedenis zou kunnen worden geconfronteerd.

Het bruto binnenlands product van Brazilië (bbp) is in 2015 gekrompen met 3,8%. In het vierde kwartaal was er sprake van een steile krimp. De malaise van vorig jaar is de steilste jaarlijkse daling van het bbp van Brazilië sinds 1990. Het land werd 25 jaar geleden geteisterd door hyperinflatie en de gevolgen van afbetaling van schulden. Het Braziliaans bureau voor Geografie en Statistiek heeft de nieuwe data vrijgegeven.

Brazilië is in het najaar (september-november) van 2015 getroffen door de catastrofale uitbarsting van een grote mijnbouw-dam en de grootste olie-staking in 20 jaar. Beide incidenten hebben de toen al verzwakte economie hard geraakt. Een verlammende politieke crisis, de stijgende inflatie en rente, en een scherpe daling van de prijs van de export van grondstoffen hebben de grootste economie van Zuid-Amerika zwaar getroffen.

Het resultaat is dat Brazilië de laagste economische groei van alle G20-landen heeft gehad in 2015 en één van de hoogste inflatie met 10,7%. De recessie zal naar verwachting doorzetten in 2016 met een andere economische krimp van meer dan 3%. Dat zou betekenen dat het de langste en diepste recessie voor wordt voor Brazilië sinds het begin 1901.

De neergang in 2015 komt overeen met marktverwachtingen in een opiniepeiling van Reuters. De rente is gestegen nadat de gegevens zijn gepubliceerd, ofschoon de Centrale Bank heeft besloten de rente woensdag ongewijzigd te laten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May