Mijnbedrijf moet Brazilië miljarden betalen
03 Mar 2016, 14:14
foto
De giftige modderstroom die het leven heeft gekost aan negentien mensen bij de mijnramp vorig jaar november. (Foto: Getty Images)


De eigenaren van het mijnbouwbedrijf Samarco moeten de Braziliaanse overheid US$ 1,12 miljard betalen aan schadevergoeding voor de dodelijke mijnramp vorig jaar. Twee dammen van het bedrijf zijn vorig jaar november gescheurd, wat een dodelijke modderstroom tot gevolg had. Negentien mensen in de stad Mariana in het zuiden van Brazilië zijn daarbij omgekomen.

De mede-eigenaren Vale en BHP Billiton betalen dit jaar een half miljard US$ en in 2017 en in 2018 elk US$ 300 miljoen. De Braziliaanse overheid had aanvankelijk US$ 5 miljard geëist voor de ergste milieuramp die het land heeft getroffen.

"Deze overeenkomst toont onze betrokkenheid bij het herstel van de schade en de wil om bij te dragen tot een duurzame verbetering van de Rio Doce,” zegt Samarco in een verklaring. Onder de voorwaarden van de overeenkomst zijn het Braziliaanse Vale en het Australische BHP Billiton medeverantwoordelijk voor de betalingen als Samarco deze niet kan voldoen.

Het geld wordt verdeeld in twee categorieën - herstel van het milieu en compensatie voor de gemeenschappen. In februari heeft een politie-onderzoek vastgesteld dat de Samarco-directie nalatig is geweest. Zes van de leidinggevenden van de mijn inclusief de directeur zijn beschuldigd van doodslag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May