Initiatiefvoorstel gronden terugroepen DNA-leden
03 Mar 2016, 00:01
foto


De Assembleeleden Amzad Abdoel, Carl Breeveld, Jennifer Simons, Stephan Tsang, Rossellie Cotino en Melvin Bouva hebben een initiatiefwet ingediend over gronden en procedurele regels voor terugroepen van volksvertegenwoordigers. Benadrukt wordt dat er veel en ernstige onvolkomenheden zijn in de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers 2005. Dit heeft geleid tot veel rechtszaken. Er is op basis van deze wet nog nooit een volksvertegenwoordiger teruggeroepen. Dit komt ook omdat onherroepelijke rechterlijke uitspraak meestal lang op zich laat wachten, stellen de Assembleeleden.

In de huidige zittingsperiode zijn zelfs tegen de volksvertegenwoordiging rechtszaken aanhangig gemaakt met verstoring van de werkzaamheden van De Nationale Assemblee. Er is zelfs onduidelijkheid en onzekerheid over de verhoudingen binnen de rechtsstaat, zeggen de indieners van de de ontwerpwet. Later op de dag zal in de huishoudelijke vergadering een commissie van rapporteurs worden gekozen voor dit initiatiefvoorstel.

Volgens de initiatiefnemers is gebleken dat door bepaalde artikelen in de wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers, de kiesregeling impliciet is gewijzigd en aangevuld, hetgeen in strijd is met de Grondwet, gezien het vereiste van tweederde meerderheid voor de wijziging van de kiesregeling. "In het algemeen kan dus worden gesteld dat de wet terugroeping volksvertegenwoordigers het doel voorbij geschoten is en bovendien tot veel onrust, oponthoud en verwarring in de hoge organen en colleges van staat aanleiding heeft gegeven," stellen de initiatiefnemers.

Beschermen belangen
In de overgangsregeling die opgenomen is in het initiatiefvoorstel staat opgenomen: "Alle terugroepingsgevallen waarvan het Centraal Hoofdstembureau bij het in werking treden van deze wet reeds middels deurwaarders exploot in kennis is gesteld en die dus aanhangig zijn, worden door het Centraal Hoofdstembureau in behandeling genomen conform het in deze wet gestelde.
Indien er in een geval van terugroeping reeds een onherroepelijk rechterlijk vonnis is gewezen zal het Centraal Hoofdstembureau deze terugroeping niet meer in behandeling nemen, evenals in het geval de zittingsperiode waarvoor de terugroeping zou gelden, reeds verstreken is."

De voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, zegt aan Starnieuws dat dit initiatiefvoorstel speciaal gemaakt wordt om belangen van de coalitie te beschermen. Hij vindt dat de bestaande wet voldoende ruimte biedt om leden terug te roepen. Dit is ook gesteld door diverse rechters die zich niet onbevoegd hebben verklaard. Vandaag dient de rechtszaak tegen het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de Staat Suriname. Aan de rechter wordt gevraagd door PL, VHP, NPS, de kandidaten Barkat Mohab Ali en Prim Sardjoe om CHS te veroordelen te voorzien in de vacature. Zij vinden dat de Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan zijn teruggeroepen.

U kunt het initiatiefvoorstel hier downloaden
pdf-icon.gif Initiatiefvoorstel.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May