Puerto Rico zet zich schrap voor zika-gevallen
02 Mar 2016, 20:22
foto
De Aedes Aegypti-muskiet wordt uitgebroed en getest in laboratoria. (Beeld: BBC)


Honderdduizenden mensen op het Amerikaans grondgebied van Puerto Rico zouden in de komende maanden besmet kunnen raken met het zika-virus. De directeur van het Amerikaans Centrum voor Ziektebestrijding, Tom Frieden, zegt dat dit zou kunnen leiden tot “duizenden” gevallen van baby’s met hersenbeschadiging.

Zika is nu officieel geregistreerd in 31 landen en gebieden in Amerika. Brazilië is het zwaarst getroffen. In Cuba is ook het eerste geval van besmetting geregistreerd. De besmette persoon is een jonge Venezolaanse arts die vorige maand in Cuba is aangekomen voor een graad in de gastro-enterologie. De man is met 37 anderen aangekomen. Medisch onderzoek in Cuba heeft uitgewezen dat geen van de anderen symptomen vertonen van het virus.

Op het Amerikaans vasteland zijn er ongeveer 100 gevallen van zika gemeld. Het betrof reizigers die onlangs waren teruggekeerd uit landen die zijn getroffen door het virus. De Aedes aegypti muskiet die het virus verspreidt, kan worden gevonden in een tiental staten van de VS. Het vasteland zet zichzelf zeer binnenkort ook schrap voor lokaal overdraagbare infecties. De zuidelijke staten zoals Florida en Texas zijn bijzonder kwetsbaar.

Volgens Frieden is Puerto Rico de grootste zorg voor de VS, waar er al bijna 120 gevallen zijn geregistreerd. "Bijna 90% van de volwassenen in Puerto Rico zijn besmet met dengue -die wordt overgebracht door dezelfde mug als zika -, ... dus we moeten al het mogelijke doen om de risico's voor zwangere vrouwen daar te verminderen."

Zika zelf wordt niet bijzonder gevaarlijk geacht bij de meeste mensen, maar er is een sterk vermoeden dat er een verband bestaat tussen het virus en de baby’s die worden geboren met onderontwikkelde hersenen. “Het mogelijk of waarschijnlijk verband met microcefalie is buitengewoon ongebruikelijk,” gaat Frieden verder. “We zijn niet op de hoogte van een eerdere infectie die muskieten hebben verspreid en die potentieel verwoestende misvormingen van de foetus kan veroorzaken."

In laboratoria worden muskieten die het zika-virus overdragen gebroed en getest. De eieren komen uit en ondergaan de larven een metamorfose waarbij ze binnen enkele dagen van poppen veranderen in volwassen muskieten. De muskieten leven maar een paar weken, maar dat is meer dan voldoende om ziekte en angst te verspreiden.
Het is verontrustend dat het steeds moeilijker wordt om ze te elimineren. “Deze muggen zijn resistent tegen één van de meest gebruikte insecticiden,” legt entomoloog Roberto Barrera uit. “Permethrin is in Puerto Rico en de rest van Amerika voor vele jaren gebruikt, maar werkt niet meer zo goed."

Een vaccin is er niet tegen het virus. Het kan maanden of jaren duren voordat er één is ontwikkeld. In tussentijd worden de woonwijken bespoten met minder effectieve middelen.

Het toerisme op Puerto Rico heeft niet ingeboet door de uitbraak. Er staan twee enorme cruiseschepen aangemeerd in de haven van het oude San Juan. De meeste mensen lopen rond in korte broek en T-shirts, met hun armen en benen bloot. Zwangere vrouwen wordt geadviseerd niet te reizen naar landen die getroffen zijn door het virus.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May