Pg Baidjnath Panday zal doen wat van hem wordt verwacht
02 Mar 2016, 14:32
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday in gesprek met journalisten na zijn beëdiging vandaag. (Foto: Raoul Lith)


De rechtsstaat is verder verankerd met de beëdiging van Roy Baidjnath Panday tot procureur-generaal (pg) bij het Hof van Justitie vandaag door president Desi Bouterse. Baidjnath Panday nam vanaf 3 december 2014 waar in deze functie. Hij is per 1 december 2015 benoemd tot pg. Bouterse verwacht dat met deze benoeming de veiligheid verder verbeterd zal worden. Op de schouders van de pg rusten er enorm veel taken. De president gaf bij de plechtigheid in het paleis een opsomming hiervan.

"Zware misdrijven, grensoverschrijdende handel in verdovende middelen, zedenmisdrijven zullen hard aangepakt moeten worden. Ook andere vormen van misdrijven, zoals mensenhandel, money laundering, deelneming aan criminele organisaties, terrorisme, computercriminaliteit die vanuit de wereld overwaaien naar onze landen zullen zoveel mogelijk door een doortastend beleid voorkomen moeten worden. Voorts zoveel mogelijk buiten onze grenzen gehouden moeten worden. En indien deze toch de kop opsteken in ons land, zullen deze evenzeer hard aangepakt moeten worden," zei Bouterse over de taken die horen bij de functie van pg.

Baidjnath Panday zei dat de president hele hoge verwachtingen heeft voor de invulling van de functie. Hij beloofde de functie in alle in hem beschikbare krachten te zullen invullen. De pg stond er stil bij dat in hem vertrouwen is geschonken door de voordracht van justitieminister Jennifer van Dijk-Silos. Tijdens de waarneming van de functie heeft Baidjnath Panday kunnen ervaren dat hoezeer de vervolging als onderdeel van de rechterlijke macht stappen voorwaarts wenst te doen in de bestrijding van de criminaliteit, zij alleen niet daartoe is staat is. Er moet meer in orde gebracht worden om de nobele taak om de criminaliteit tegen te gaan en het land veilig te houden, zei de pg.

Overleg kost geen geld
Er is behalve op organisatorisch niveau van het Openbaar Ministerie (OM), ook het beschikbaar krijgen van budgetmogelijkheden belangrijk. Naast nodige voorzieningen is het helpen ontwikkelen van werkrelaties met de werkarmen van het OM ook van belang. "Ik denk daarbij in de eerste plaats aan de opsporing. Wij zijn als geen ander ervan bewust dat ons land in financieel noodweer terecht is gekomen. Maar de zon schijnt elke dag en biedt mogelijkheden en daarbij moeten wij de kansen benutten om met de schaarse middelen toch succes te kunnen boeken," stelde de pg.

Hij voerde aan dat overleg nauwelijks geld kost. "En het stoort mij steeds president wanneer ik hoor dat iets niet voor mekaar is gekomen en dat er een woordkeus wordt gemaakt 'miscommunicatie'. Gelooft u erin president, voor mij bestaat de term miscommunicatie niet. Overleggen zo vaak als het nodig is, kan ons helpen om op eenvoudige wijze met voldoende flexibiliteit te doen waarvoor wij zijn geroepen, in de rechtsstaat Suriname, namelijk als vervolging strafbare feiten opsporen en bij voldoende bewijs die te vervolgen. Ik acht mij geroepen, heer president, om met het team van de vervolging datgene te doen waar u naar uitkijkt, waar de regering naar uitkijkt, waar ons parlement naar uitkijkt, waar de samenleving naar uitkijkt. Rekent u op mij en ik zal alle mogelijke doen wat van mij verwacht mag worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May