Bezoek Braziliaanse minister 'productief'
02 Mar 2016, 06:47
foto
Minister Mauro Vieira van Brazilië tijdens een onderhoud met president Desi Bouterse. (Foto: kabinet van de president)


Het eendaags werkbezoek van de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira, aan Suriname is zeer ‘productief’ geweest. Er zijn enkele overeenkomsten getekend met de zuiderburen en veel ‘key issues’ werden belicht. President Desi Bouterse is door zijn ambtgenoot, Dilma Rousseff, uitgenodigd om bij de opening van de Rio 2016 Summer Olympic Games aanwezig te zijn.

Er zijn overeenkomsten getekend die ervoor gaan zorgen dat de aanpak van ‘bosyaws’, malaria, hiv-aids onder risicogroepen en de ziekte van Chagas in Suriname, versterkt wordt. Een overeenkomst heeft te maken met de nieuwe geologische kaart van Suriname. De voorbereidingen bij het verkrijgen van geofysische onderzoeksdata en het opzetten van een geologisch databestand, zullen met technische hulp van de Brazilianen, getroffen worden. De documenten zijn getekend op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Niermala Badrising is tevreden met de resultaten van het bezoek. Zij geeft aan dat de samenwerking nog niet in kapitaal omgezet kan worden, omdat het "langlopende projecten zijn en de waarde van de technische hulp niet in geld is uit te drukken.” Vieira merkt op dat het belangrijkste van de samenwerking is de “kennisoverdracht, het menselijk kapitaal en het vermogen om ondanks de nijpende economische omstandigheden de relaties te verdiepen.”

Vieira heeft een 'buitengewoon goed' gesprek gehad met president Bouterse deelt Badrising mee. Vieira vult aan dat zijn delegatie ook goede gesprekken gehad heeft met de vertegenwoordigers van de verschillende ministeries. Een betere samenwerking op het gebied van sport- en jeugdzaken, tussen de universiteiten, justitie, het opschroeven van de rijstexport, verbetering van het personenvervoer, zaken doen en investeringen, zijn enkele van de toponderwerpen geweest. Vieira deelt mee dat de uitnodiging om diplomaten op te leiden en te trainen in zijn land, nog steeds openstaat. Hij hoopt dat Suriname hier nu wel op ingaat.

Vieira is de eerste buitenlandse minister die Suriname bezocht heeft sinds de inauguratie van president Bouterse. Hij kijkt uit naar het tegenbezoek van Badrising in de tweede helft van het jaar. Vieira heeft namens zijn regering Surinaamse atleten uitgenodigd voor deelname aan de komende Olympische Spelen in zijn land.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May