Overheidsuitkering ex-minister Pierkhan doorn in het oog
01 Mar 2016, 05:46
foto
De salarisstrook van Faried Pierkhan die ex-minister was.


Politici binnen de coalitie hebben kritiek op Faried Pierkhan, directeur van RBN die nog steeds als ex-minister een salaris krijgt van de overheid. Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) heeft vaak aangekaart dat de media-eigenaar op iedereen kritiek levert, terwijl het immoreel is dat hij jarenlang geld van het land krijgt, zonder dat hij daar werk voor verricht.

Pierkhan brengt in herinnering tegenover Starnieuws dat hij publiekelijk meegedeeld heeft dat hij het geld niet gebruikt voor zichzelf maar behoeftigen helpt. "Ik heb steeds gezegd dat mensen die vinden dat ex-ministers niet mogen opteren voor een directeurssalaris, de wet dan moeten laten intrekken. Ik vraag nu weer om de wet in te trekken," zegt Pierkhan. Hij was minister in de regering-Wijdenbosch die in 1996 aantrad. Pierkhan was voorgedragen door de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie. Hij was eerst minister van Buitenlandse Zaken en daarna van Arbeid. In juni 1999 diende Pierkhan zijn ontslag in.

Hierna opteerde de ex-minister voor het directeurschap van een departement. De wet geeft deze mogelijkheid. Pierkhan krijgt een bruto-bedrag van ruim SRD 11.800. Netto wordt uitgekeerd SRD 6.653. "Ik zie dit geld nooit. Mijn administratie zorgt ervoor dat het geld gaat naar organisaties," deelt Pierkhan mee.

Hooghart vindt dat het gaat om geld van het land. Het is niet aan Pierkhan om middelen van het land te ontvangen, waar hij niet voor werkt en deze aan anderen te geven. Het gaat hier om het moraal, benadrukt Hooghart. Pierkhan blijft erbij dat mensen die kritiek hebben hierop de wet moeten intrekken. Hooghart is nu Assembleelid. Hij kan ook het initiatief nemen, meent Pierkhan.

De media-directeur merkt op dat niemand het durft om deze kwestie aan te pakken. Hij haalt aan dat deze kwestie al jaren speelt, maar niemand neemt zijn uitdaging aan om de wet in te trekken. Meer dan honderd ex-ministers maken gebruik van deze mogelijkheid. Ook Assembleeleden krijgen een uitkering na hun lidmaatschap. Het gaat om een testcase. Pierkhan merkt op dat vakbondsleiders, ook Hooghart, betaald worden uit de staatskas, terwijl zij niet werken. Diverse Assembleeleden hebben dubbele salarissen. "Alleen mijn uitkering hindert bepaalde mensen. Ik daag hen uit om een initiatiefwet in te dienen om de wet te wijzigen. Dat zal niemand durven," voorspelt Pierkhan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May