Trinidad weert doks uit Suriname
29 Feb 2016, 15:17
foto
De Doksenclub broedt zelf zijn kuikens.


De Surinaamse Doksenclub klopt al tevergeefs een jaar op de deuren van Trinidad en Tobago. De importeur, Rainbow Imports, ziet zich echter steeds geconfronteerd met obstakels van de Trinidadiaanse autoriteiten.

De eenden/doksenboerderderij die gevestigd is in Lelydorp wil haar producten op de Trinidadiaanse markt krijgen. Directeur Gerard van den Bergh zegt dat hij zich veel moeite heeft getroost en aanzienlijke kosten heeft gepleegd om te voldoen aan de eisen van het Trinidadiaanse ministerie van Landbouw. “Maar elke keer als hij voldoet aan een verzoek van het ministerie, komt er een ander obstakel dat de invoervergunning voor de eenden tegenhoudt.”

Van den Bergh zegt aan de Trinidadiaanse Newsday dat de Doksenclub de enige gecertificeerde eendenboerderij is in het Caribisch Gebied. “We hebben ISO 22000.” De certificering betreft een voedselveiligheidsmanagementsysteem. Elke schakel in de voedselketen kan hierdoor worden gevolgd, van zaad tot bord. Dus vanaf het begin van het productieproces, in dit geval vanaf de broed totdat de eend op het bord ligt, wordt volgens beschreven kwaliteitsnormen afgewerkt. Ondanks dit international erkend certificaat van goede productieprocessen en hygiëne, hebben de Trinidadiaanse autoriteiten herhaaldelijk een importvergunning voor de eenden uit Suriname geweigerd.

Vorig jaar dacht de Doksenclub dat alles op gegeven moment in orde was en had het bedrijf een container geladen. “Klaar voor verscheping, tot we op het laatste moment een telefoontje uit Trinidad kregen en was het licht weer uit,” zegt Van den Bergh.
De Doksenclub werkt met Barbarijse (Muscovy) eenden, het ras dat door de meerderheid van de horeca wordt gebruikt. Het bedrijf kan behalve de markt in Suriname ook die van Trinidad voorzien. Op de boerderij zijn er verhoogde vloeren in de kooien, waardoor de eenden lopen op een schone, droge ondergrond. Hun uitwerpselen vallen door de verhoogde plastieken vloeren met gaten op de echte vloer er onder. Ook hier zijn er zijn verbeteringen doorgevoerd om te voldoen aan de eisen van Trinidad & Tobago.

Buiten zijn de gebieden rondom de zijkanten van de kooien droog, zelfs in het regenseizoen. Er zijn aanpassingen gepleegd om de afwatering in speciale sloten te doen. Twee keer per dag wordt het water van de eenden gecheckt als een indicator van hun gezondheid. Een daling in consumptie zou gezondheidsproblemen aantonen. Op verzoek van Trinidad zijn poorten geplaatst op het terrein, is er een receptie post met accommodatie voor een full-time bewaker bij de ingang van de boerderij. “Alles op verzoek van Trinidad,” stelt Van den Bergh.

De broederij waar de eieren worden uitgebroed is een klinische omgeving met ultramoderne machines, witte muren en deuren geflankeerd door computerschermen die detailinformatie geven over de omstandigheden binnen. De slachtruimte is schoon met een nieuw plafond, zoals vereist door Trinidad. De eenden worden halaal-geslacht en niet op een mechanische lijn.

"Dit is allemaal in aanvulling op de reguliere maandelijkse controles van de Surinaamse Inspectie autoriteiten, met inbegrip van laboratoriumtesten van de uitwerpselen van de eenden ", vertelt Van den Bergh. "We maken gebruik van topkwaliteit geïmporteerd voer uit Nederland en de eieren zijn afkomstig uit Frankrijk. Wij produceren een topkwaliteitsproduct waar de horeca in Trinidad en Tobago zeker van kan profiteren, terwijl wij ook een betrouwbare voedselbron in de regio Caricom toevoegen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May