Berenstein: Situatie uitzichtloos voor werknemers
28 Feb 2016, 06:19
foto
Vakbondsleider Robby Berenstein


Vakbondsleider Robby Berenstein, voorzitter van C-47, zegt aan Starnieuws dat de werknemers dagelijks merken dat zij de dupe zijn van de economische situatie in het land. Ten opzichte van een jaar geleden is de Surinaamse munt met ruim 25% ontwaard. De officiële wisselkoers wordt losgelaten bij de valutaveiling. Dit betekent dat de prijzen van goederen nog meer de lucht in zullen gaan.

Berenstein merkt op dat de koopkracht is gedaald. Veel banen van arbeiders zijn op de tocht door de sluiting van Suralco. Het effect in de mijnbouwsector is groot. Wanneer de raffinaderij van Surgold af is, gaan nog meer mensen hun baan verliezen. Afhankelijk van de situatie van de bedrijven, zal een loonsverhoging tussen de 25 en 30% worden gevraagd.

"Intussen is ook de rating van kredietbeoordelaar Fitch uit, waar het sombere beeld nog eens wordt bevestigd," merkt de vakbondsleider op. "Van de regering merken wij weinig actie. Wij weten niet wat het aanpassingsprogramma is en welke oplossingen de regering heeft," zegt Berenstein.

Er is een gesprek geweest met de Belastingdienst om belastingverlichting te brengen voor de werknemers. Medio maart zal de vakbeweging een reactie krijgen over voorstellen die zijn gedaan. Berenstein vindt dat het te lang duurt om duidelijkheid te krijgen van de regering, terwijl elke dag het leven duurder wordt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May