Fitch voorspelt zware tijden voor Suriname
27 Feb 2016, 00:02
foto


De vooruitzichten voor de Surinaamse economie zijn somber. Verslechtering van de externe liquiditeit, een grotere buitenlandse schuld, voortdurende macro-economische instabiliteit en de wanprestatie om de overheidsfinanciën te vergroten, hebben ertoe geleid dat de kredietwaardigheid van het land negatief is beoordeeld. Fitch Ratings geeft Suriname een B+. Vorig jaar nog was de beoordeling BB-. Het land gaat van stabiel naar negatief.

Fitch voorspelt geen herstel van de grondstoffenprijzen. Ruwe Brent-olie komt volgens de kredietbeoordelaar gemiddeld tot US$35 per vat dit jaar en voor volgend jaar rekent Fitch op US$ 45 per vat. Ook de prognoses voor goud tonen een somber beeld. Gemiddeld US$ 1.050 per troy ounce dit jaar en in 2017 US$ 1.000.

Macro-economisch doet Suriname het slechter. De economie zal volgens Fitch ook dit jaar krimpen met 2 tot 3%. Voor het eerst sinds 2000 zal het reële inkomen per hoofd dalen, terwijl de werkloosheid stijgt. Ofschoon de verwachting is dat de goudproductie in 2017 zal toenemen, blijft de wereldmarktprijs laag. De inflatie in 2015 was gemiddeld 6,9% echter was de maand-maand-inflatie januari 2015 ten opzichte van januari 2016) 25%.

Fitch verwacht dat de Surinaamse munt verder in waarde zal afnemen en dat de tariefverhogingen voor elektriciteit een hogere inflatie in stand zullen houden tot eind dit jaar. Suriname heeft een hogere inflatie trend dan de BB en B-ratings, zegt Fitch.

Sinds de laatste beoordeling een jaar geleden zijn de externe financiën (vreemde valuta) verminderd. De daling van de grondstoffenprijzen wordt hier als belangrijkste oorzaak aangemerkt. Er is een groeiend tekort op de lopende rekening -11,7% van het Bruto Binnenlands Product (BBP). De pogingen om de valutakoppeling in 2015 te behouden, hebben de internationale reserves opgedroogd en is er een parallelle wisselkoers ontstaan. De externe liquiditeit is verslechterd en zijn de internationale reserves gedaald tot US$ 308,7 miljoen, goed voor het dekken van 1,7 maand van de externe financieringsbehoefte. Internationaal geldt de maatstaf van een dekkingsgraad van 3 maanden.

Suriname heeft het Internationaal Monetair Fonds gevraagd voor betalingsbalanssteun. Er is echter nog geen overeenkomst bereikt en er zijn uitvoeringsrisico’s bij een eventueel aanpassingsprogramma. Het verder opsouperen van de monetaire reserve zou de capaciteit van Suriname om te voldoen aan zijn buitenlandse schulden, ondermijnen. Immers is de overheidsschuld in een jaar explosief gestegen met 12,8% naar 39,3% van het BBP. Het gaat hier om expansieve tekorten en betalingsachterstanden. Ook het begrotingstekort is fors gestegen in 2015 tot 9% van het BBP. Dalende grondstoffenprijzen, een ontspoorde begroting gerelateerd aan de verkiezingen en de erkenning van grotere dan verwachte achterstallige betalingen aan particuliere aanbieders, hebben het begrotingstekort vergroot. 60% van de schulden heeft een buitenlandse valuta component, wat volgens Fitch verdere geldontwaarding tot gevolg zal hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May