Kanttekeningen Assembleeleden over valutaveiling
27 Feb 2016, 00:36
foto


De rode draad van de informatieverschaffing door de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, aan De Nationale Assemblee vrijdag was, dat hij een ander beleid wenst te voeren dan zijn voorganger. Hij legde uit dat valutaveiling de beste optie is om door vraag en aanbod te komen tot een evenwichtskoers. Starnieuws verneemt dat Assembleeleden kritische vragen hebben gesteld. Niet iedereen ziet heil in de valutaveiling, maar geeft deze actie van de nieuwe governor een kans.


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) om een reactie gevraagd, zegt dat de vorige governor heeft meegewerkt om monetair te financieren om extra geld te creëren voor de meeruitgaven van de overheid. Gersie heeft aangegeven dat hij niet zal meewerken aan het drukken van extra geld. Gajadien ziet prijsverhogingen voor de middelen van levensonderhoud direct na de valutaveiling, welke een spiraaleffect kan krijgen als deze regering het wanbeleid van corruptie en verspilling voortzet.

Amzad Abdoel (NDP) zegt dat de valutaveiling op zich een werkbare oplossing is. Echter is flankerend beleid vanuit de regering zeer belangrijk. "Indien we falen verder te bezuinigen, de prijzen te stabiliseren en te zorgen dat duurzame sectoren tot ontwikkeling worden gebracht, zal het probleem niet verholpen worden. Het is ook van belang dat de rapportageplicht van de algemene banken verscherpt wordt en verantwoording plaatsvindt waar de geveilde dollars naartoe gaan. Ook bij de importen en binnenkomen van de goederen dienen de importeurs te verantwoorden vanwaar ze hun dollars hebben gekocht,"stelt Abdoel.

Het systeem moet zo goed als waterdicht worden gemaakt vindt het NDP-Assembleelid. "Er dient keihard opgetreden te worden door de CBvS wanneer de algemene banken zich niet houden aan hun rapportageplicht. Ook dient bij elke storting aangegeven te worden van waar men de valuta heeft gekregen. Die verantwoording moet er zijn," vindt Abdoel. Hij wijst er ook op dat de behoefte van de kleine man ook moet worden behartigd. De wetgeving moet verscherpt worden waarbij alle huurovereenkomsten, koop- en verkoopovereenkomsten in uitsluitend SRD gesloten moeten worden. De prijzen moeten uitsluitend in SRD. "De burgers moeten absoluut geen gevoel hebben dat zij valuta nodig zullen hebben om bepaalde zaken te kunnen kopen. Een pakket aan maatregelen, waarbij zowel de grote als kleine zaken veelal bij wet geregeld moeten zijn," zegt Abdoel.

Gajadien zegt dat het nodig is dat de regering ingaat vragen die te maken hebben met het beleid. Er is een interpellatievoorstel ingediend waarbij aan de regering gevraagd wordt om in te gaan op de valutaveiling en de effecten hiervan op de goederen en diensten. Gajadien geeft aan dat volgens Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dinsdag de ruimte zal zijn voor deze kwestie. "Voortzetting van het desastreuze beleid zal in alle sectoren zijn invloed hebben. We merken al dat het gezondheidssector, veiligheidssector en onderwijs bijna in elkaar zullen klappen. Je kan niet constant meer uitgeven dan je verdient. Dan heeft het niets met wereldcrisis te maken, maar met falen om goed beleid te presenteren en uit te voeren," meent Gajadien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May