Wettelijke barrières om misdaadgeld wit te wassen
26 Feb 2016, 06:18
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


"De komende jaren zal de internationale druk op Suriname alleen maar groter worden door de vele terreuraanslagen in de wereld en de werkwijze van exponenten van de nationale en internationale georganiseerde misdaad. Door de globalisering en de digitalisering van de wereld, is elk land kwetsbaar voor de gevolgen van transnationale criminaliteit. Beleidsmakers zullen zich moeten inzetten om de bewustwording te vergroten, de handhaving effectiever te maken en haar instituten te versterken. Er zijn wettelijke barrières opgeworpen om misdaadgeld in het financiële circuit te brengen. "

Dit zegt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) tevens lid van de commissie van rapporteurs die de ontwerpwetten voorbereid heeft voor de openbare behandeling.
De ontwerpwetten Internationale Sancties, Melding Ongebruikelijke Transacties en Identificatieplicht Dienstverleners, moeten Suriname behoeden om op de zwarte lijst te komen van landen, die onvoldoende acties ondernemen om witwassen en financiering van terrorisme aan te pakken. Suriname heeft zich gecommitteerd aan internationale verdragen en moet daarom de aanbevelingen, in dit geval van de Carribean Financial Action Taskforce (CFATF), zoveel mogelijk uitvoeren.

"Indien bij internationale evaluaties blijkt, dat ons land onvoldoende voortgang maakt, volgen er sancties, die negatieve consequenties kunnen hebben onder andere voor het bankwezen, de handel en de internationale samenwerking," zegt Mathoera. De aanname van deze wetten moet daarom gezien worden als onderdeel van een integraal beleid om op structurele wijze georganiseerde criminaliteit aan te pakken, zegt Mathoera.

De drie wetten zijn bedoeld om mogelijke risico’s op het gebied van witwassen en terrorisme financiering vroegtijdig te identificeren en preventieve acties te ondernemen om de financiële sector en de samenleving te beschermen. Ook de interdepartementale coördinatie, de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van opsporings-, handhavings- en toezichthoudende autoriteiten bij de bestrijding van witwassen is geregeld. Tegelijkertijd zijn de wetten bedoeld om transparantie bij economische activiteiten te bevorderen, de uitwisseling van informatie te bewerkstelligen en inzicht te krijgen in juridische constructies.

Bij de beraadslagingen is sterk het accent gelegd op onderscheid tussen handhavende taken, welke toebedeeld zijn aan het Openbaar Ministerie en zijn werkarmen. Toezichthoudende taken zijn toegekend aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Door het gehele college is ook gewezen op de integriteit van instituten en ethische codes voor functionarissen om zwakke plekken binnen de overheid bij de bestrijding te voorkomen, merkt Mathoera op. Beroepsprofielen en gedragscodes zijn ook meegenomen in de Memorie van Toelichting om vertrouwelijke informatie te beschermen. Uiteindelijk is na enige discussie, de beroeps- en bezwaarprocedure eveneens verwerkt in de wetstekst om rechtsbescherming te garanderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May