SHTTC levert zeventien koks af
26 Feb 2016, 22:12
foto
De koks met hun diploma's. Na een studie van vijftien maanden, inclusief drie maanden stage, hebben zeventien koks een diploma ontvangen. (Foto: Arbeid)


Na een opleiding van vijftien maanden heeft het trainingscentrum Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), woensdag zeventien koks van het tweede niveau afgeleverd. De afgestudeerden hebben ook een stage van drie maanden achter de rug bij gerenommeerde restaurants op Trinidad and Tobago, Curaçao en in Suriname. Niveau-2 heeft betrekking op de norm die in de regio wordt gesteld voor competentiegerichte beroepsopleidingen.

Ter gelegenheid van de diploma-uitreiking werden de geslaagden toegesproken door Rabin Boeddha, waarnemend directeur van SHTTC. Hij ging in op de grote vraag naar koks vanuit de hospitality and Tourism sector. Intussen heeft het trainingscentrum al drie groepen van ongeveer vijftien koks per groep afgeleverd. Nu is een vierde groep in training. Er worden voorbereidingen getroffen voor het opstarten van een koksopleiding op niveau-3. Deze opleiding zal plaatsvinden in samenwerking met ROC van Amsterdam, een vooraanstaande Nederlandse beroepsgerichte onderwijsinstelling voor volwassenen.

Ashok Rambali sprak namens het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur de geslaagden toe vanuit de optiek beroepsgericht onderwijs. De beroepsgerichte koksopleiding, is volgens hem bedoeld voor het bijbrengen van competenties die aansluiten bij de beroepspraktijk. Rambali vindt dat onderwijs dat op de praktijk is gestoeld, het overbodig maakt voor werkgevers om nog arbeidskrachten te zoeken met jarenlange werkervaring. Bovendien betekent beroepsgericht onderwijs een verbetering van de service naar klanten en consumenten toe.

Imro Smith die namens het ministerie van Arbeid het woord richtte tot de geslaagden, sloeg in zijn toespraak een brug naar de arbeidsmarkt. Hij vindt dat de geslaagden het koken niet slechts moeten zien als passie, maar dat ze als opgeleide koks een baan moeten kunnen bemachtigen om hun brood te verdienen. Minister Soewarto Moestadja wil dat SHTTC zichtbaar gemaakt moet worden bij de beroepsbevolking als trainingscentrum voor personen in de hospitality and tourism sector, zei Smith. Hij deelde mee dat zodra het nieuw stichtingsbestuur aantreedt, hiermee zal worden begonnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May