Jamaicanen naar de stembus
25 Feb 2016, 17:38
foto
Andrew Holness (links) strijdt om de hoogste functie met Portia Simpson Miller. (Foto: Getty Images)


De bevolking van Jamaica brengt vandaag haar stem uit te midden van economische problemen die zwaar drukken op het land. De nauw omstreden algemene verkiezingen zijn gedomineerd door de zware schuldenlast van het land.

De zittende premier Portia Simpson Miller (70) heeft als tegenkandidaat de 43-jarige Andrew Holness van de Jamaica Labour Party. Hij heeft beloofd belastingverlagingen door te voeren en nieuwe banen te creëren. De bezuinigingsmaatregelen die Simpson Miller heeft doorgevoerd hebben geleid tot groei. De inflatie is gedaald tot een niveau dat in de afgelopen 48 jaar niet was bereikt. Het Bruto Binnenlands Product is volgens cijfers van de Wereldbank vorig jaar met 1,3% gegroeid.

Simpson Miller is Jamaica’s eerste vrouwelijke premier sinds ze in 2006 overnam van PJ Patterson. In 2007 verloor ze de verkiezingen van Bruce Golding van Jamaica Labour Party. Holness is ook premier geweest, toen hij overnam van Golding in 2011. Hij heeft twee maanden gediend, waarna Simpson Miller hem in de verkiezingen van december 2011 heeft verslagen.

Maar met een jeugdwerkloosheid van 38%, wil Holness nu de uitgaven verhogen om banen te stimuleren. Die belofte heeft kiezers aangetrokken. Holness zegt dat hij Jamaica wil omvormen tot de ‘Silicon Valley of the Caribbean’.

Het land heeft in 2013 ingestemd met een vierjarig leningspakket van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor het swappen van zijn schuld. Simpson Millers partij, de People's National Party (PNP), gaat er prat op dat zij het land hebben behoed voor economische ineenstorting. Maar het IMF-pakket verloopt volgend jaar.

Gewelddadige incidenten hebben de laatste dagen van de campagne ontsierd. Twee mensen zijn doodgeschoten en verschillende anderen zijn gewond geraakt tijdens een campagne-bijeenkomst op 7 februari. Holness was tijdens de bijeenkomst bezig de aanhangers toe te spreken. Dinsdag zijn schoten afgevuurd tijdens een PNP-bijeenkomst, waar bij een stormloop tientallen mensen zijn gewond. Het aantal gewonden of doden ligt echter beduidend lager dan bij de vorige verkiezingscampagnes.

Er wordt gestemd voor 63 parlementszetels De partij die een meerderheid van de zetels wint, zal een regering voor de komende vijf jaar aanstellen. Er zijn 1,8 miljoen geregistreerde kiezers. De leden van de politie en het leger evenals verkiezingswerknemers hebben hun stem eerder op maandag uitgebracht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May