’s Lands Hospitaal opent deuren mortuarium met aula
25 Feb 2016, 07:47
foto
’s Lands Hospitaal heeft woensdag het gemoderniseerde mortuarium met aula in gebruik genomen. (Foto’s Ranu Abhelakh)


Na een jaar van gesloten deuren, heeft ’s Lands Hospitaal woensdag het gemoderniseerde mortuarium feestelijk in gebruik genomen. Ouderwets, aan renovatie en uitbreiding toe, schetst medisch directeur Soenita Nannan Panday de oude situatie. Nu bestaat de mogelijkheid voor het houden van een uitvaartdienst in de eigen aula. “Nabestaanden kunnen nu op eigen gepaste manier, conform hun religie en culturele gebruiken afscheid nemen van hun dierbaren.”


De zaal in een L-vorm kan makkelijk tachtig personen herbergen. Deze kan ook in drie kleinere ruimtes worden verdeeld. Het volledige gekoelde mortuarium, heeft nu ook eigen kleed- , personeels- en kantoorruimte. In de uitgebreide koelfaciliteit met rekken, kunnen nu 34 lichamen worden opgeborgen. Eerder konden maar zes lichamen worden gekoeld. Voor adviseur Ray Wimpel ligt de uitdaging in het managen van de faciliteiten. Wanneer wij over zes maanden hier komen en er liggen maar zes lijken, dan is het werk niet goed gedaan, merkt hij op. “U kunt alles uit het noorden naar u toetrekken.” Naast overledenen van ’s Lands, denkt hij aan die van St. Vincentius Ziekenhuis, Zorg Hotel en Nierdialyse Centrum. “In deze branche is er geen concurrentie. Het gaat om liefde en verminderen van verdriet.”

Multifunctionele ruimte
Bij de upgrade is ook een Unit Manager is de persoon van Jamila Abendanon aangetrokken. Het idee en gevoel ‘eng, streng, taboesfeer’ dat bestaat bij mensen rond een mortuarium, wil zij wegwerken. “Het is een warme ontvangstplaats waar nabestaanden, 1 x 24 uur terecht kunnen om het rouwproces te verwerken.” Volgens de nieuwe beleidsvisie wordt de ruimte gezien als een multifunctionele. Naast de gebruikelijke singi neti’s, zullen ook bijvoorbeeld dichtersavonden op hoogtijdagen rond de dood, zoals op Allerzielen of Chung Yeung festival, mogelijk zijn. “Wij willen mensen nader kennis laten maken met onze faciliteit”, geeft Abendanon aan.

Atmosfeer van rust en vrede
De Indiase ambassadeur Satendar Kumar is onder de indruk en aangenaam verrast over de snelle goedkeuring van het project in New Delhi. Als diplomaat heeft hij verschillende ontwikkelingsprojecten in diverse landen geleid. De financiering van een mortuariumproject is voor hem bijzonder en uniek. De Indiase regering heeft zonder al teveel vragen gelijk ermee ingestemd en het bedrag van US$ 311.500 geschonken.

Kumar zegt dat volgens de Indiase cultuur gebeden voor een gezond leven even belangrijk zijn als de rituelen voor rust bij de dood. Wie heengaat in een atmosfeer van rust en vrede, neemt dit ook mee naar de andere wereld. “Verbeteren van mortuariumfaciliteiten moeten we dan ook in dit licht zien. Faciliteiten voor overleden dierbaren zijn net zo belangrijk als een goede gezondheidsfaciliteit gedurende het leven.” De schenking voor de renovatie en bijbouw vindt hij daarom goed besteed.

Moeder en Kindcentrum
Trekker van het project, Suriname ambassadeur Aashna Kanhai in New Delhi, blikt tevreden terug. De plannen voor de renovatie waren er vanaf 2012, maar er was geen geld. Kanhai hoorde hierover en diende het project ter financiering aan in New Delhi. De renovatie van het Moeder en Kindcentrum bij ‘s Lands Hospitaal wordt het volgende project, zegt zij aan Starnieuws. Het is opgenomen in de ‘Agreed Minutes’, getekend in januari 2015 tussen Suriname en India tijdens de 5de Joint Commission Meeting. “De assistentie kan weer als een Indiase grant of uit de kredietlijn komen.”

Afleggersuimte
’s Lands hospitaal heeft geen eigen afleggers. De verzorging van een overledene moet nog in overleg met de uitvaartonderneming. De voorzitter van de Federatie van Afleggers Verenigingen Irwin Goedhart, is onder de indruk van de hygiënische verbeteringen. “Nu bestaat de mogelijkheid om je hier te verkleden. Voorheen kwam je gekleed in je jas en vertrok je na het werk precies zo.” Er zijn twee aflegruimtes en de verhoogde wastafel zal het werk ook vergemakkelijken, geeft Goedhart aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May