Meer toegang tot het recht nodig voor kinderen
24 Feb 2016, 20:54
foto


Toegang tot het recht voor kinderen betekent dat kinderen in staat moeten zijn om het juridisch systeem te gebruiken en vertrouwen moeten hebben dat hun mensenrechten beschermd worden.

Het rechtssysteem moet kinderen voorzien van de middelen om een snelle, doeltreffende en billijke respons te krijgen om hun rechten te beschermen. Dit alles moet beschikbaar zijn door middel van een transparante, efficiënte, verantwoordelijke en betaalbaar juridisch proces.

Het recht op toegang tot het rechtssysteem wordt algemeen erkend voor volwassenen, maar lijkt nog steeds, in de hoofden van velen, ondenkbaar of onacceptabel als het gaat om kinderen. Dit geldt voor alle kinderen, maar is nog erger voor kinderen met een beperking, het kind in detentie, kinderen uit etnische minderheden en kinderen die leven in armoede.

Onlangs is het CRIN rapport gepubliceerd; het rapport geeft inzichten tot de toegang van kinderen tot het recht in verschillende landen, indien kinderen slachtoffer zijn geworden van bv. misbruik, maar ook over de toegang tot het recht indien ze een mogelijk strafbaar feit hebben begaan en voor de rechter moeten verschijnen.

Het is duidelijk dat wereldwijd in verschillende landen er nog heel veel gedaan moet worden ter verbetering van de toegang tot het recht voor kinderen. Wel moet aangegeven worden dat Suriname op bepaalde zaken na, het beter doet dan de score welke is toebedeeld.

Een van de belangrijkste mechanismen als het gaat om de toegang tot het recht voor kinderen en in dit geval als ze een mogelijk strafbaar feit hebben gepleegd is het instituut Opa Doelie, waar kinderen die voor de rechter zullen verschijnen, gratis wettelijke bijstand krijgen, en ook naar school kunnen blijven gaan. Het is een instituut dat een verscheidenheid aan bijstandsdiensten voor kinderen bij elkaar brengt. Alhoewel we weten dat bepaalde zaken zoals de kindvriendelijkheid van het insitituut wel wat verbeterd kan worden, wordt het Opa Doelie, beschouwd als een ‘best practice’ voor de regio. Dit instituut is jammer genoeg niet genoemd in het rapport en niet meegenomen in het onderzoek.

UNICEF is van mening dat de onderzoeksranking Suriname onderdoet en dat niet alle juridische factoren in kaart zijn gebracht. Niettemin, moet er nog heel veel gebeuren om kinderen adequate toegang tot het recht te kunnen geven en te versterken.

Zaken welke tot verbetering vatbaar zijn, te noemen:
- Versterking van het recht op een effectieve en ook op kindgerichte nationale wetgeving
- Het benoemen van een ombudspersoon
- De rechtshandhaving en justitie als het gaat om bepaalde rechten en behoeften van kinderen
- Adoptie van een multidisciplinaire en gecoördineerde aanpak voor kinderen om toegang te bieden tot het recht
- Versterken van de bestuurlijke mechanismen, verantwoording binnen de overheid en gerechtelijke instellingen
- Initiatieven voor de juridische emancipatie van kinderen en gezinnen, die zich bezighouden met het ondersteunen van de toegang van kinderen tot het recht
- Verbetering van de normen om billijke toegang van kinderen tot het rechtssysteem te ondersteunen.

Unicef
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May