Regering versoepelt personenverkeer
24 Feb 2016, 17:03
foto
De balie van het ministerie van Buitenlandse Zaken op de J.A. Pengelluchthaven waar personen een toeristenkaart kunnen kopen. (Foto Ranu Abhelakh)


De regering heeft het besluit genomen om de visumplicht af te schaffen voor burgers van de overige nog visumplichtige landen van Unie van Zuid Amerikaanse Naties (Unasur), de Gemeenschap van Latijns Amerika en het Caribisch Gebied (CELAC), inclusief de Caricom. Het besluit van de regering dient geplaatst te worden tegen de achtergrond van de verdere versoepeling van het personenverkeer naar Suriname. De versoepeling is begonnen met de introductie van de toeristenkaart in 2012 en de afkondiging van de Wet Personen van Surinaamse Afkomst (PSA) in 2014.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat met dit besluit gevolg wordt gegeven aan de verplichtingen, voortvloeiende uit het lidmaatschap van regionale en internationale organisaties. Tegelijkertijd wordt met deze maatregel beoogd het toerisme naar Suriname te bevorderen, alsmede de toegang voor zakenlieden te vergemakkelijken. Dit zal de handels- en investeringsmogelijkheden ten goede komen.

Uitbreiding Toeristenkaart
Per I maart 2016 mogen burgers uit de betreffende landen met een toeristenkaart het grondgebied van de Republiek Suriname betreden. Deze burgers hebben de mogelijkheid de toeristenkaart te bekomen op de diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van Suriname in hun eigen land of bij aankomst in Suriname bij een van de grensposten. De vereiste van een toeristenkaart is niet van toepassing op burgers van landen, die reeds een visumafschaffingsovereenkomst hebben met de Republiek Suriname.

Het aantal van 37 wordt naar 51 landen uitgebreid. Hieronder vallen Colombia, Ecuador, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua, alsmede de Volksrepubliek China, India, Indonesië en Turkije.
Het tarief voor de toeristenkaart is bepaald op US$ 100 of 90 euro voor een enkele entree (single entry). Reizigers hebben echter nog steeds de mogelijkheid om een visum met meerdere binnenkomsten (multiple entry) voor toeristische doeleinden aan te vragen, waarvan de hoogte van het tarief momenteel aan een evaluatie wordt onderworpen.

Zakenvisa
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal eveneens overgaan tot versoepeling van de verstrekking van zakenvisa. Aanvragen voor een zakenvisum, die gedaan worden op de diplomatieke en consulaire vertegenwoordigingen door internationale bedrijven c.q. gerenommeerde nationale bedrijven, zullen zoveel als mogelijk zelfstandig door de diplomatieke vertegenwoordigingen van ons land worden afgehandeld.

Aanvragen voor een zakenvisum, die gedaan worden in Suriname, zullen met grotere voortvarendheid worden afgehandeld, waardoor het visum tijdig kan worden verstrekt door de vertegenwoordigingen in het buitenland.
Voor een goede uitvoering van de genomen maatregelen, zal er intensiever gebruik worden gemaakt van het Border Management System, dat momenteel in gebruik is op de doorlaatposten in Suriname. Dit binnen het kader van effectieve controle van het personenverkeer naar en van ons land. Het ligt tevens in de bedoeling dat dit systeem wordt aangesloten op de diverse regionale - en internationale veiligheidssystemen, deelt Buitenlandse Zaken mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May