Olieramp Peru vervuilt Amazonerivier
23 Feb 2016, 11:39
foto
Door de lekkages is olie in twee nabijgelegen zijrivieren van de Amazonerivier terecht gekomen. (Foto's: Oefa)


Minstens 3.000 vaten ruwe olie zijn terecht gekomen in de Amazonerivier. De vervuiling is opgetreden door lekkages in de belangrijkste oliepijpleiding van Peru.
De olie heeft twee zijrivieren van de Amazone waarvan ten minste acht inheemse gemeenschappen voor hun water afhankelijk zijn, vervuild.

Petroperu heeft beloofd de gemorste olie volledig op te ruimen. Het Peruaans staatsoliebedrijf heeft ook voedsel en water verstrekt aan de getroffen inheemse gemeenschappen. Het bedrijf zegt dat de eerste lek is veroorzaakt door een aardverschuiving, maar de oorzaak van de tweede breuk is nog onduidelijk. De olie is gestroomd in de zijrivieren Chiriaco en Morona in het noordwesten van Peru, zegt de overheidsmilieu waakhond Oefa.

De lekkages beïnvloeden het leven van de Achuar gemeenschap. Zware regenval bemoeilijkt pogingen om de gemorste olie op te ruimen, legt de inheemse leider Edwin Montenegro uit.

Het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid heeft noodtoestand voor water in vijf districten afgekondigd. Oefa-ambtenaren zeggen dat Petroperu tegen een boete van US$ 17 miljoen kan aankijken als blijkt dat de olielozingen gezondheidsproblemen hebben veroorzaakt bij de bevolking.

De lekkages zijn geen geïsoleerde gevallen zegt Oefa in een verklaring. Hij heeft het bedrijf opgedragen om delen van de pijpleiding te vervangen en het onderhoud te verbeteren. Germen Velaquez, directeur van Petroperu ontkent berichten dat het bedrijf kinderen heeft betaald om het dikke slib schoon te maken. Hij heeft echter ook verklaard dat hij overweegt vier van zijn bedrijfsfunctionarissen te ontslaan, van wie één die kinderen zou hebben toegestaan olie op te vangen.

Het bedrijf is de oliepijpleiding die in de jaren 1970 is aangelegd, aan het controleren om toekomstige lekkages te voorkomen, zegt Velaquez. De lekkages hebben de transport van maximaal 6.000 vaten olie per dag gestopt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May