Nederlandse Raad heeft Hof steun toegezegd
22 Feb 2016, 18:32
foto
Waarnemend president van het Hof (rechts) Iwan Rasoelbaks en Frits Bakker, voorzitter van de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak. (Foto: HvJ)


Een van de speerpunten van het beleid van het Hof van Justitie voor de periode 2016-2021 is 'Ruimte voor snellere rechtspraak'. Deze kwestie stond centraal tijdens het driedaagse werkbezoek van de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak. De Nederlandse Raad heeft hulp toegezegd bij opleidingen van toekomstige rechters en juridisch personeel. Ook bij zelfstandigen van onderdelen van gerechten is steun toegezegd.

Doel van dit werkbezoek was de vorige maand was om de samenwerking tussen het Hof van Justitie en de Nederlandse Raad voor Rechtspraak te hervatten. Vooraf aan het bezoek is overleg geweest met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, zegt het Hof in een persbericht. Namens het Hof zijn de besprekingen gevoerd door waarnemend president Iwan Rasoelbaks.

Bij het Hof zijn nu negentien rechters werkzaam, terwijl er volgens de wet minimaal veertig zouden moeten zijn. Het huidige aantal rechters is naar internationale maatstaven gemeten ver beneden algemeen aanvaardbare norm, zegt het Hof in een persbericht. Dit schrijnende tekort aan rechters leidt tot een onaanvaardbare omvang van achterstand in vonnissen en een onaanvaardbaar traag verloop van rechtszaken. Hieraan moet volgens het Hof in het belang van de rechtzoekenden binnen afzienbare termijn een halt worden toegeroepen. Op korte termijn zal een aanvang moeten worden gemaakt met het opleiden van toekomstige rechters en juridisch ondersteunend personeel.

Het tekort heeft verder tot gevolg dat de Surinaamse rechters in beperkte mate kunnen worden ingezet bij het opleiden van toekomstige rechters en juridisch ondersteunend personeel. Vandaar dat het zwaartepunt van de gevoerde besprekingen lag op het gebied van opleidingen. De Raad is bereid gevolg te geven aan het verzoek van het Hof om de komende jaren ondersteuning te bieden aan de Surinaamse rechters/mentoren bij de uitvoering en begeleiding van toekomstige rechters en ondersteunend personeel.

Een ander onderwerp van bespreking was de verzelfstandiging van onderdelen van de bedrijfsvoering van de gerechten, waar de minister ook voorstander is, deelt het Hof mee. Deze onderdelen zijn personeel, informatie, organisatie, financiën, automatisering en huisvesting. In Nederland is op het gebied van vernieuwing van de bedrijfsvoering van gerechten bijzondere expertise ontwikkeld. De Raad is bereid in te gaan op het verzoek van het Hof om ook in dit kader technische bijstand te bieden. De verwachting is dat door deze aanpak op wat langer termijn zal leiden tot verdubbeling van het huidige aantal rechters en een effectievere rechterlijke organisatie.

"Indien de minister van Justitie en Politie instemt met hetgeen besproken is en bereid is extra personele sterkte ter beschikking te stellen, zal de Raad gedurende de komende jaren de gevraagde technische bijstand leveren,"deelt het Hof mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May