Somohardjo: Sapoen en Chitan zijn gewoon coalitie
21 Feb 2016, 06:18
foto
Paul Somhardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur.


Partjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo zegt dat hij de strijd niet wil opgeven, aangezien het meer dan duidelijk is voor eenieder dat de Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan deel zijn van de coalitie. Zij gedragen zich niet als deel van de PL-fracitie. Samen met de VHP en de NPS heeft Pertjajah Luhur besloten om het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de Staat Suriname weer voor het gerecht te dagen. "Wij zullen zolang er rechtsmiddelen zijn, deze gebruiken," merkt Somohardjo op.


"De groep Sapoen heeft zelfs een minister in het kabinet. De spreekbeurten van Sapoen en Chitan worden bepaald door de NDP-fractie. Hun stemgedrag is hetzelfde als de coalitie. Zij hebben ook voor de begroting gestemd, terwijl de oppositie de vergadering had verlaten," zegt Somohardjo. Hij merkt op dat de oppositie principieel gesteld heeft dat het geen zin heeft om over de moties te stemmen, aangezien de begroting aangenomen was. Sapoen en Chitan hebben deelgenomen aan de vergadering en de moties van de oppositie verworpen.

Somohardjo merkt op dat op basis van het vonnis van de rechter er mogelijkheden zijn om de zaak opnieuw aanhangig te maken. Het CHS moet de vacature die is ontstaan invullen, vinden de partijen. Ook de kandidaten Prim Sardjoe (NPS) en Barkat Mohabali (VHP) procederen weer mee. De Staat Suriname wordt ook voor het gerecht gedaagd, omdat bij een vonnis het CHS bijvoorbeeld de dwangsom niet gaat kunnen betalen. Dat moet de Staat doen, indien ze in gebreke blijft om het vonnis uit te voeren.

De rechter heeft aangegeven bevoegd te zijn kennis te nemen van de zaak. In het laatste vonnis heeft rechter Sieglien Wijnhard gesteld dat zij geen eigen onderzoek heeft kunnen doen. Op basis van alle overwegingen ziet advocaat Gerold Sewcharan genoeg juridische mogelijkheden om verder te gaan. "Wij leven in een rechtsstaat. Zolang er rechtsingang is om de zaak aanhangig te maken, zullen wij dat doen," stelt Somohardjo. Maandag wordt de rechtszaak ingediend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May