Verenigd Koninkrijk stemt in juni over lidmaatschap EU
20 Feb 2016, 22:32
foto
Het besluit van premier Cameron heeft twee kampen tegenover elkaar geplaatst. (Foto: BSIE)


Het Verenigd Koninkrijk bepaalt op 23 juni of hij in de Europese Unie (EU) wil blijven. Premier David Cameron heeft de historische aankondiging gedaan in Downing Street, nadat hij de informatie had verstrekt aan het kabinet.

Hij zegt dat hij campagne zal voeren om in een hervormde EU te blijven. Hij heeft de stemming beschreven als een van de grootste beslissingen "in onze levens". De ministers hebben zich onmiddellijk opgesplitst in kampen die voor en tegen het vertrek zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, staat aan het hoofd van degenen die hebben aangekondigd dat ze campagne zullen voeren om in de unie te blijven. Justitie-secretaris Michael Gove heeft integendeel gezegd dat hij voorstander is van vertrek uit de EU.

In zijn verklaring heeft Cameron gewaarschuwd dat uit de EU stappen, een sprong in het duister zal zijn. Hij heeft de kiezers opgeroepen om te stemmen voor zijn hervormingsplan. "De keuze ligt in uw handen - maar mijn aanbeveling is duidelijk. Ik denk dat Groot-Brittannië veiliger, sterker en beter af is door te blijven in een hervormde Europese Unie."

May zegt dat de EU verre van perfect is, maar “om redenen van veiligheid, bescherming tegen criminaliteit en terrorisme, handel met Europa, en de toegang tot de markten over de hele wereld" is het in nationaal belang om te blijven.

Gove stelt dat het de moeilijkste beslissing van zijn carrière is geweest om tegen de premier in te gaan, maar hij gelooft dat "ons land vrijer, eerlijker en beter af zal zijn buiten de EU. Hij voegt eraan toe: "In plaats van het verstrekken van zekerheid in een onzekere wereld, zijn beleidsmaatregelen van de EU een bron van instabiliteit en onveiligheid geworden."

Cameron beweert dat zijn EU-hervormingsdeal – voortgevloeid uit een tweedaagse top in Brussel – Groot-Brittannië een speciale status binnen het blok zal geven, het betekent de aanpak van de bezorgdheid over migranten die iets krijgen voor niets van het uitkeringsstelsel. Het zal het land vrijstellen van een steeds hechter verbond binnen de EU.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May