Suriname drie tolken rijker
20 Feb 2016, 00:43
foto
Biza-directeur Putridewi Amatsoemarto (tweede van rechts) heeft drie tolken beëdigd. Links Lindsy Lee, Frank van Hamme en rechts Sandra Alfonso Brandis-Dongo. (Foto: Biza)


Suriname is drie tolken rijker geworden. Zij werden vrijdag beëdigd door directeur Putridewi Amatsoemarto van Binnenlandse Zaken (Biza). Sandra Alfonso Brandis-Dongo is tolk en vertaler in de Spaans-Nederlandse en de Nederlands-Spaanse taal. Frank van Hamme is tolk in de Spaans-Nederlandse en Nederlands-Spaanse taal. Lindsy Lee mag zich tolk in het Mandarijns-Nederlands, Nederlands-Mandarijns, Kantonees-Nederlands, Nederlands-Kantonees, Nederlands-Hakka en Hakka-Nederlands noemen. Deze drie talen kan Lee ook vertalen in het Engels.

De tolken kunnen landelijk worden ingezet in zowel de private als publieke sector. De groei van de Chinese gemeenschap in Suriname maakt dat de vraag naar Chinese tolken ook toeneemt. “We hebben verschillende bevolkingsgroepen in ons land en om met elkaar in contact te zijn, heb je uiteindelijk wel tolken nodig, als je de verschillende talen niet beheerst,” zei Amatsoemarto. Elke aanvraag van een persoon, die beëdigd wil worden als tolk, wordt nauwkeurig onderzocht door het ministerie van Justitie en Politie. De beëdiging vindt plaats nadat de directeur van Binnenlandse Zaken de machtiging heeft verkregen van de president van Suriname. Amatsoemarto drukte de tolken op het hart hun werk vooral op een integere manier te doen.

De tolken beleefden de beëdiging als een hoogtepunt. “Het is een mijlpaal en voelt goed aan. Ik krijg hierdoor meer energie om verder te gaan en professioneler te worden,” zegt Lee. Ook Van Hamme, die reeds stukken vertaalt en docent is, beschouwt de beëdiging als een hoogtepunt. Volgens Van Hamme is de interesse in de Spaanse taal heel groot in Suriname, omdat het land zich tussen Spaanssprekende landen bevindt. “Voor de samenwerking met deze landen is het goed dat er aandacht wordt besteed aan de Spaanse taal,” meent Van Hamme.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May