Nieuw elektriciteitsbedrijf nodig bij ordening energiesector
20 Feb 2016, 00:01
foto
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Het elektriciteitsbedrijf dat per 1 januari 2017 zal worden opgericht, daar zal de Staat Suriname enig aandeelhouder van zijn. Dit bedrijf zal elektriciteit kopen voor het landelijke net en deze leveren aan afnemers. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, zegt aan Starnieuws dat het elektriciteitsbedrijf los van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) moet worden gezien. Er zijn twee wetsontwerpen in behandeling bij De Nationale Assemblee om ordening te brengen in de elektriciteitssector. Bij wet wordt een Energie Autoriteit Suriname in het leven geroepen.

Dodson heeft donderdag bijkans drie uren wijzigingen doorgegeven in de oorspronkelijke wet. Hij legt uit dat de vele wijzigingen nodig waren, aangezien de ontwerpwet opgesteld was voordat hij minister werd. Er zijn staande de vergadering, ook in overleg met de Assembleecommissie die deze wet voor openbare behandeling heeft voorbereid, essentiële veranderingen aangebracht. Op den duur moest er geschorst worden om alle veranderingen te verwerken. Uiteindelijk werd besloten om de behandeling uit te stellen, omdat er meer ruimte nodig was om zaken goed door te nemen.

Waar eenieder het erover eens is, is dat de distributie van elektriciteit een aangelegenheid is van de Staat. In het wetsontwerp is ook opgenomen dat thermische energie door de Staat wordt opgewekt. Particulieren worden verwelkomd, maar zij moeten zich verdienstelijk maken in de hernieuwbare energie. Enkele Assembleeleden hebben aangevoerd dat het gaat om goede en goedkope energie voor de consument, ongeacht door wie de productie plaatsvindt. De tarieven van het elektriciteitsbedrijf zijn nog een discussiepunt. Hoe zullen de tarieven worden vastgesteld? Er moet nog een datum vastgesteld worden voor de afronding van de wetsontwerpen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May