Ons onderwijs op de operatietafel
17 Feb 2016, 08:18
foto


Het is publiek geheim dat ons onderwijs niet het gewenste niveau heeft. De toets- en examenresultaten liegen er ook niet om. Ewald Levens, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Wiskunde en Rekenleraren (SVWR), stelt het nog scherper: landelijk wordt er in het basisonderwijs onvoldoende gescoord voor rekenen. En dit is een probleem dat zich al ongeveer 5 jaren voordoet. Ook in het voortgezet onderwijs hebben leerlingen moeite met rekenen en wiskunde. Hoog tijd voor structurele actie vanuit de onderwijsautoriteit, zou menigeen denken of hopen. Niets is minder waar. Vanuit de actoren komt er niet veel meer uit dan: het is zorgwekkend.

Doekje voor het bloeden
De SVWR steekt de hand in eigen boezem en komt met een workshop om de nodige didactische kennis over BREUKEN te vergroten of op te frissen. Hoewel dit initiatief toe te juichen valt, is het niet de aanpak die noodzakelijk is om dit enorme probleem dat de gemeenschap zwaar op de maag zit, op te lossen. Dit is slechts een doekje voor het bloeden. Het rekenprobleem ligt veel dieper en vereist een structurele aanpak.

Dit probleem zou toegeschreven kunnen worden aan:
- Betaalde bijlessen die door leerkrachten worden verzorgd na schooltijd
- Onvoldoende taalvaardigheid bij de leerkrachten
Het is gebleken dat leerkrachten (de goede niet te na gesproken) tijdens de reguliere lessen geen adequate uitleg geven, maar tijdens de betaalde bijlessen de opdrachten voor de repetitie behandelen, waardoor de kinderen van ouders die de bijlessen kunnen betalen goed scoren, maar kinderen van wie de ouders dat niet kunnen, slecht scoren.
Leerkrachten begrijpen de redactie van die opdrachten, vanwege een gebrekkige taalvaardigheid vaak niet, waardoor deze verkeerd worden uitgelegd aan de kinderen, met alle gevolgen van dien.

Om te voorkomen dat leerlingen dit schooljaar weer slecht scoren, biedt de stichting Equal Opportunities for All sedert december gratis online bijlessen in de vakken Rekenen, Wiskunde, Natuurkunde, Boekhouden en Nederlands. Leerlingen van het basis- en voj-onderwijs kunnen via onze contact-pagina hun probleem voorleggen, waarna zij door bekwame leerkrachten gratis worden geholpen.

Voorstel
Aan de verantwoordelijke autoriteiten wordt gevraagd om het rekenprobleem acuut aan te pakken door:
- Net als bij Wiskunde, vakleerkrachten op te leiden:
- Betaalde bijlessen door vakleerkrachten aan de eigen leerlingen, bij wet te verbieden.
- Ambtenaren met een middelbare opleiding en afgestudeerden van beroepsopleidingen zonder emplooi, die een behoorlijk taalniveau (Nederlands) hebben, te interesseren om kosteloos omgeschoold te worden tot vakleerkracht Rekenen of Wiskunde. Gezien het acute probleem, moet het curriculum van deze opleiding geen ballast bevatten, waardoor de duur beperkt kan worden tot zes maanden of hooguit een jaar.
Op verschillende ministeries is er een overvloed aan ambtenaren die voor het niets doen een salaris ontvangen, dus zou dit crashprogramma via een sectorale aanpak heel gauw uitgevoerd kunnen worden. De werklozen zullen wel een redelijke vergoeding moeten krijgen. De lessen kunnen van maandag tot en met vrijdag op een ministerie verzorgd worden van 08:00-14:00 uur.

Stichting Equal Opportunities for All
E-mailadres: equalopportunities06@gmail.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May