Uitvoering kinderrechtenverdrag Suriname slecht
17 Feb 2016, 13:54
foto


Suriname scoort slecht als het komt op invulling van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Met een score van 91,5 van de 261 punten staat Suriname op de 163ste plaats van de 197 landen die zijn getoetst. Het Internationaal Netwerk voor Kinderrechten (CRIN) heeft maandag zijn eerste rapport over de toegang van kinderen tot het recht vrijgegeven.

De onderzoekers hebben daarbij ook de status van kinderen die betrokken zijn bij een gerechtelijke procedure bekeken. De juridische middelen die er zijn om schendingen van kinderen voor de rechter te brengen en de praktische overwegingen bij aanbrengen van overtredingen tegenover kinderen zijn ook meegenomen in het rapport.

Suriname heeft het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (CRC) geratificeerd, maar heeft dit niet geïmplementeerd in zijn nationale recht. In Suriname zijn personen vanaf hun 21ste meerderjarig. Alle personen onder die leeftijd hebben de hulp van een vertegenwoordiger nodig om een zaak voor de rechter te brengen. Rechtsbijstand is beschikbaar, maar wordt eerst onderworpen aan een onderzoek. Er zijn een paar organisaties die gratis rechtsbijstand verlenen. Verzoekschriften van particulieren over schendingen van de mensenrechten kunnen ook aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens worden ingediend, schrijft CRIN in zijn rapport over Suriname.

Suriname scoort slechter dan een aantal Afrikaanse landen; Ghana staat op de 122ste plaats, Gambia op 126, Sudan op 125, Botswana op 135 Zimbabwe op 149. Ook regionaal doet Suriname het minder goed; Buurland Guyana staat op de 100ste plaats, Barbados op 99, Chili 96, Trinidad & Tobago op 92, Jamaica op 65. De Verenigde Staten staat op 52, Frankrijk op 21 en het Verenigd Koninkrijk op 10. Brazilië op 14 en Argentinië op 11 doen het stukken beter.

Het CRIN heeft in zijn onderzoek landen geanalyseerd en gerangschikt naar hoe effectief kinderen de wet kunnen gebruiken om hun rechten aan te vechten. Het gaat om de toegang van kinderen tot het recht. Het hoogst scoort België, gevolgd door Portugal, Spanje, Finland en Nederland. Kenia is het enige land in de top tien dat niet tot Europa behoort. De hekkensluiters zijn Palestina, Eritrea en Equatoriaal Guinea.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May