Vp naar Caricom-staatshoofdenvergadering in Belize
16 Feb 2016, 14:09
foto
Caricom- regeringsleiders tijdens de openingszitting van hun 27 tussentijdse vergadering in Belize maandagavond. (Beeld: Caricom Standard)


Vicepresident Ashwin Adhin is in Belize waar hij de 27ste tussentijdse vergadering van Caricom-staatshoofden en regeringsleiders bijwoont. Behalve de regionale actie op de dreiging van het zika-virus, staat ook de klimaatfinanciering op de agenda.

De top die vandaag en morgen wordt gehouden, komt twee weken nadat de Wereldgezondheidsorganisatie zika heeft bestempeld als een ‘volksgezondheidscrisis van internationaal belang.’ De publieke bezorgdheid over het virus is toegenomen, nu zika wordt gekoppeld aan gevallen van microcefalie in delen van Latijns-Amerika. In ten minste vijf Caricom-lidstaten, waaronder Suriname, is het virus gediagnosticeerd.

De Regionale Caribische Gezondheidsdienst (Carpha) zal naar verwachting de bijeenkomst op weg helpen naar toekomstige acties in het gevecht tegen het zika-virus. Carpha heeft testen verstrekt en richtlijnen voor preventie en bestrijding aan de lidstaten gegeven.

De vergadering geeft de Caricom-regeringsleiders een kans om voort te bouwen op het gunstige resultaat van de 21ste klimaattop in Parijs vorig jaar december voor kleine ontwikkelingseilanden en Caricom-lidstaten.

Caricom-klimaatonderhandelaars in Parijs hebben met succes hun slogan ‘1,5 to Stay Alive’ kunnen doordrukken in de finale klimaatovereenkomst waarin rekening wordt gehouden met de 1,5°C-optie. De onderhandelaars hebben benadrukt dat de temperatuurstijging een continue dreiging vormt voor de regio. Ze hebben het zover kunnen krijgen dat er jaarlijks financiering tot US$ 100 miljard ter beschikking is voor de kleine eilandstaten voor aanpassing en mitigratie als gevolg van klimaatverandering.

De Caribische Gemeenschap staat nu voor de uitdaging om de overeenkomst als basis voor toekomstige klimaatmaatregelen te gebruiken. Het kan naar verwachting de nationale en regionale capaciteit verbeteren door gebruik te maken van de nieuwe kansen.

Caricom-ministers en hun technische ambtenaren waren donderdag en vrijdag voorafgaand aan de tussentijdse top bijeen in Belize om de overeenkomst verder te analyseren. De overeenkomst van Parijs wordt in april opengesteld voor ondertekening en ratificatie bij de Verenigde Naties in New York.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May