Vier olieproducerende landen bevriezen productie
16 Feb 2016, 10:28
foto


Olie-ministers uit drie Opec-landen, Saudi-Arabië, Qatar en Venezuela alsook Rusland zijn overeengekomen om hun olieproductie te bevriezen op het niveau van januari. Ze zullen dat echter alleen doen als andere landen hun volgen. De aankondiging is vandaag gedaan nadat de vier ministers in Doha bijeen waren gekomen.
Het besluit moet de olieprijs steunen. In de afgelopen maanden is de prijs van olie sterk gedaald op de internationale markt. De verwachtingen voor zo’n besluit hadden de olieprijs in de afgelopen dagen een kleine stimulans gegeven, maar is deze vervolgens weer gekelderd.

“Nu bevriezen op het niveau van januari is voldoende voor de markt,” zegt de Saudische olieminister Ali al-Naimi. “We willen geen significante draai in de prijzen, we willen voldoen aan de vraag. We willen een stabiele olieprijs.” Brent-olie, die eerder meer dan 5% was gestegen, is teruggevallen tot een stijging 1,9 % en noteert US$ 34,02 per vat. Amerikaanse ruwe olie neemt toe met 1% naar US$ 30,03 per vat.

De vergadering die achter gesloten deuren is gehouden, wekt de verwachting dat de houding tussen producenten, met name Saudi-Arabië, kan veranderen. Saudi-Arabië heeft zich steeds ingezet om zijn marktaandeel te verdedigen in plaats van de prijzen. Toch vindt City Index-analist Fawad Razaqzada het besluit enigszins teleurstellend. Hij zegt dat velen hadden gehoopt op een vermindering in plaats van bevriezing van de productie. “Op de korte termijn kunnen de olieprijzen onder druk komen. Toch is het een stap in de goede richting. En als andere grote producenten volgen dan zal het besluit op zijn minst voorkomen dat de olieprijzen nog meer scherpere dalingen maken.”

Olivier Jakob, een Petromatrix strateeg, stelt: “Het is echt het eerste voorraadmanagement besluit dat is genomen sinds november 2014. Dus ook al is er een aantal dat zal proberen het niet serieus te nemen en zeggen dat het geen vermindering is, het is een verandering. Het is een grote verandering in het beleid."

Opec's plan om duurdere producenten uit de markt te drijven is grotendeels ineffectief gebleken. Olieproducerende landen hebben moeten bezuinigen, verlies prognoses moeten verhogen en politiek impopulaire hervormingen moeten doordrukken.

Venezuela's olie-minister, Eulogio Del Pino, heeft in de afgelopen weken belangrijke olieproducenten bezocht om steun te krijgen voor bevriezing van de productie op het huidige niveau in een poging om de prijzen te stabiliseren. Kort na de aankondiging van vandaag heeft Del Pino gezegd dat hij zal afreizen naar Teheran voor een ontmoeting met de ministers uit Irak en Iran op woensdag. In het weekend heeft Iran de eerste export naar Europa gedaan sinds de opheffing van de westerse sancties vorige maand.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May