Suriname ook op lijst hoogste vrouwelijke moorden
15 Feb 2016, 14:42
foto
De moord op Monica Spear, Miss Venezuela 2004, twee jaar geleden heeft de gemoederen in Venezuela verhit en de aandacht weer eens gevestigd op het geweld in het land.(Foto: AFP)


Latijns-Amerika heeft het hoogste cijfer vrouwelijke moorden in de wereld. Een aantal internationale organisaties heeft verschillende factoren aangehaald die leiden tot de hoge statistieken. Suriname is een van de zeven landen in Latijns-Amerika die hoge cijfers in deze categorie haalt.

Bende geweld en mensenhandel noemt Mexidata als twee oorzaken voor de hoge cijfers. De meeste vrouwen in Latijns-Amerika worden vermoord als gevolg van georganiseerde activiteiten. Het rapport toont aan dat zeven van de tien landen met de hoogste vrouwelijke moorden in de wereld in Latijns-Amerika zijn.

El Salvador staat op nummer 1 met 8,9 moorden per 100.000 vrouwen in 2012. Colombia volgt met 6,3, Guatemala is derde met 6,2, gevolgd door Rusland met 5,3 en Brazilië met 4,8. Mexico en Suriname zijn de andere twee Latijns-Amerikaanse landen die het lijstje van zeven afmaken.

InSight Crime meldt dat bij de georganiseerde misdaad heel veel vrouwen worden vermoord in Latijns-Amerika. Thelma Aldana, procureur-generaal van Guatemala zeg dat de helft van de 854 vrouwen die vorig jaar zijn vermoord in het land, het gevolg was van de georganiseerde misdaad.

Algemeen geweld, mensenhandel en huiselijk geweld zijn ook factoren waar vrouwen het slachtoffer van worden. Binnen de mensenhandel gaat het meestal om vrouwen tussen 18-28 jaar, en de aantallen blijven stijgen. Veel vrouwen uit de regio en andere gebieden zijn door misleiding beland in de seksindustrie, waar ze kunnen worden gemarteld, verkracht of vermoord.

Amado Philip de Andres, vertegenwoordiger van het regionaal Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Misdaad (UNODC) voor Centraal-Amerika en het Caribisch Gebied, verklaart het aantal vrouwelijke sterfgevallen in mensenhandelzaken erg hoog is; vooral bij seksuele uitbuiting. Ongeveer 91 tot 92% van de vrouwelijke moorden komt in deze branche voor.

De Andres voegt eraan toe dat het feit dat vrouwen slachtoffers worden nooit eindigt, want zelfs als ze kunnen ontsnappen of worden gered kunnen zij worden vermoord door leden van de georganiseerde misdaad of later te terugkeren naar de handel, als gevolg van onvoldoende werkgelegenheid en aandacht.

Mexidata noemt ook bendegeweld als een andere belangrijke factor voor de hoogste statistieken van vrouwelijke moorden in de wereld op het Latijn-Amerikaans continent. Veel vrouwen worden geacht het eigendom van bendeleden te zijn. Vrouwen zijn meestal het slachtoffer tijdens bendeoorlogen, waarin oppositionele groepen moeders, zussen, echtgenotes en vriendinnen tot hun doelwit maken. Vrouwen die zijn echte leden van een bendegroep zijn ook kwetsbaar om vermoord te worden.

De Andres verklaart dat er nog steeds onvoldoende preventie en vervolging is om de zeer hoge aantal moorden van vrouwen te stoppen. Het is belangrijk om de bewustwording over de problemen die bijdragen aan de statistieken te vergroten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May