Simons corrigeert fout; opnieuw stemming moties
15 Feb 2016, 12:47
foto
Er wordt opnieuw gestemd voor zes moties. Deze waren niet met 28 stemmen aangenomen maar met 27. (Foto: Raoul Lith)


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de stemming van zes moties van de oppositie opnieuw moeten houden. Er waren 27 leden in de vergaderzaal, terwijl doorgegeven werd dat de moties met 28 stemmen zijn verworpen.

De moties werden uiteindelijk met 28 stemmen verworpen omdat tijdens de schorsing het lid Patrick Kensenhuis (NDP) de zaal binnenkwam. De fout werd bij de laatste motie van de oppositie ontdekt door de griffie. De oppositie heeft uit protest niet deelgenomen aan de stemming. De moties moesten volgens de oppositie behandeld worden voordat over de begroting werd gestemd. Nu is het mosterd na de maaltijd. De twee moties ingediend door de coalitie werden met 28 stemmen vóór aangenomen.

NDP-fractieleider André Misiekaba stelde dat bepaalde zaken al jaren fout zijn gegaan. Nu is er scherper gekeken naar de procedure. Hij hield de Assembleevoorzitter voor om vanaf nu de procedure te hanteren die aangegeven is in het ordereglement. De moties moeten in de tweede ronde worden ingediend. In het ordereglement staat dat de voorzitter vijf minuten spreektijd kan toekennen om de motie te motiveren. Het is volgens Misiekaba geen automatisme dat vijf minuten wordt gegeven aan de indieners. Simons zei dat in andere parlementen de moties ook gepresenteerd worden door de indiener. Het gaat om korte moties. Nergens staat dat de griffier de moties moet voorlezen. Dit is ongeveer twaalf jaar geleden ingevoerd, maar is volgens Misiekaba en Simons niet volgens het ordereglement. Op grond van dit besluit zijn de moties van de oppositie niet voorgelezen. Deze Assembleeleden waren niet in de vergaderzaal om de motie voor te lezen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May