Oppositie verlaat uit protest huishoudelijke vergadering
02 Feb 2016, 15:08
foto
Oppositieleden hebben de huishoudelijke vergadering vandaag uit protest verlaten. (Foto: Raoul Lith)


De oppositionele fracties VHP, ABOP en NPS hebben de huishoudelijke vergadering vanmiddag verlaten. Dit gebeurde bij het agendapunt waar Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons informatie zou verschaffen over het document dat verstrekt is aan advocaat Nailah van Dijk. De oppositie vindt dat deze kwestie niet in een besloten vergadering aan de orde gesteld moet worden. Donderdag is de zaak in het openbaar behandeld, waarbij ook een fragment uit de huishoudelijke vergadering werd beluisterd. Pertjajah Luhur nam niet deel aan deze vergadering. De partij heeft een strafklacht ingediend.

Ronnie Brunswijk, fractievoorzitter van ABOP, vindt dat het kwaad al is geschied door de wijze waarop deze zaak in de openbare vergadering is besproken de vorige week donderdag. Als er nu informatie gegeven wordt en correcties gepleegd worden, moet dat in het openbaar gebeuren. Brunswijk vindt dat misbruik gemaakt is van de numerieke meerderheid van de coalitie om het geluidsfragment te beluisteren.

Asiskumar Gajadien, waarnemend fractieleider van de VHP, deelt aan journalisten mee dat de coalitie de begrotingsbehandeling niet wil voortzetten. Er wordt voor gekozen om eerst de Terugroepwet te repareren. Gajadien benadrukt dat er grote problemen zijn. Er zijn extra middelen nodig om het zika-virus te bestrijden. De economie verkeert in een precaire situatie. De begrotingsbehandeling moet worden voortgezet, vindt de oppositie.

De Terugroepwet wordt al toegepast om Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan terug te roepen, zeggen Brunswijk en Gajadien. Hij voert aan dat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast. Net als bij het doordrukken van de Amnestiewet, wil de coalitie ook weer interveniëren in een zaak die onder de hamer is bij de rechter. De oppositie vindt dat het nu geen prioriteit is om aan reparatie van de Terugroepwet te werken. Gajadien merkt op dat gedaan wordt alsof de oppositie het griffiepersoneel de schuld geeft van valsheid in geschrifte. Volgens de oppositie heeft de leiding van het parlement misbruik gemaakt van haar macht.

Brunswijk meent dat Sapoen en Chitan alle steun krijgen van de coalitie. Hij haalt aan dat vanaf het begin duidelijk is dat het tweetal is overgelopen. Er is ook apart onderhandeld met de president bij de vorming van de regering. Sapoen krijgt spreektijd van de NDP. Nu Sapoen en Chitan nattigheid voelen, zeggen ze dat zij Pertjajah Luhur zijn. Brunswijk vindt dat de Assembleevoorzitter zich steeds inmengt in de discussies en niet boven partijen staat. Assembleelid Patricia Etnel (NPS) voert aan dat oppositieleden vaak de ruimte niet krijgen om hun mening te uiten in De Nationale Assemblee. Zij haalde aan de ruimte moet worden geboden aan Assembleeleden om hun visie en standpunten kenbaar te maken. "Wij gaan niet meeknikken dat alles in orde is. Wij zijn geen ja-knikkers", stelt Etnel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May