Opgave nevenfuncties dilemma voor parlementariërs
11 Nov 2010, 00:05
foto


Het opgeven van nevenfuncties valt sommige parlementariërs niet gemakkelijk. Vooral DNA-leden die vóór hun periode in het parlement ambtenaar zijn geweest, vinden dat hier eerst een goede discussie over moet komen.

“Als wordt besloten dat parlementariërs naast hun parlementaire werk geen andere publieke functie mogen hebben waarbij ze een salaris ontvangen, moeten eerst enkele zaken goed worden geregeld en bij wet worden vastgelegd’, zegt Asiskoemar Gajadien (NF/VHP). Hij is behalve parlementariër ook onderdirecteur op het ministerie van Openbare werken (OW).

Onder de parlementariërs zijn de meningen verdeeld. Sommigen, onder wie Rachied Doekhie (Mega Combinatie /NDP), beschouwen het parlementaire werk niet als een baan: “We ontvangen er geen salaris voor maar een schadeloosstelling. Met dat geld (SRD 9.000, red.) doe je parlementair werk en daar hou je vrijwel niets van over. Met het salaris dat ik krijg als districtcommissaris moet ik mezelf en mijn gezin onderhouden”, zegt hij. Hij vindt hierin ondersteuning van Gajadien. Die geeft aan dat het moeilijk is om na twintig jaar overheidswerk zijn opgebouwde pensioen en andere voorzieningen zo maar te moeten geven. “Als je van te voren weet dat je een keuze hebt te maken, is het een andere zaak, maar niet wanneer je eenmaal bent gekozen als Assembleelid”, zegt Gajadien.

Parlementariër Carl Breeveld (DOE) kijkt er totaal anders tegenaan. “Met het geld dat we krijgen als schadeloosstelling moet elk lid vrij rond kunnen komen. Als collega’s beweren van niet, dan leven ze echt op grote voet”, zegt Breeveld. Hij vindt het overigens bijna misdadig en corrupt dat een parlementariër geld krijgt in een hoge ambtenarenfunctie zonder dat hij daar iets voor terug doet of op het werk verschijnt. “We hebben leden die vijf en tien jaar een soortgelijke functie hebben, nooit op het werk verschijnen en toch een salaris ontvangen en met elke verhoging meegaan.” Breeveld vindt ook dat dit soort parlementariërs de carrière van nieuw kader blokkeren, omdat zij een post bezet houden. Breeveld zegt wel te moeten toegeven dat bijvoorbeeld in Nederland een Tweede Kamerlid veel meer voorzieningen heeft. “Zoals een eigen werkkamer en een persoonlijk medewerker. Hier moeten we alles zelf doen.”

André Misiekaba (Megacombinatie/NDP) sluit zich aan bij Breeveld. Volgens Misiekaba verdienen parlementariërs met soms meer dan één publieke nevenfunctie veel te veel. “Als ik u zeg wat sommige parlementariërs aan het eind van de maand alles bij elkaar krijgen, zal de gemeenschap ervan schrikken.” Misiekaba behoort tot de weinige parlementariërs die er bewust voor gekozen hebben om geen ander inkomen te genieten dan wat zij krijgen als lid van het parlement. Ook Melvin Bouva (Mega Combinatie /NDP) heeft zijn baan bij Telesur opgezegd om fulltime parlementariër te zijn. Naast ambtenaren zijn er ook leden die uit de private sector komen of een eigen bedrijf hebben. Ook voor hen is het niet gemakkelijk om zonder meer de keus te maken. “Velen van ons zijn het eens met de kritiek op dubbele functies, maar om daarvan af te stappen moet er eerst een goede discussie komen”, zegt Gajadien.

Uit de verschillende gesprekken die Starnieuws heeft gehad met Assembleeleden, kunnen de volgende cijfers en feiten op een rij worden gezet. Een parlementariër krijgt nu een schadeloosstelling van SRD 9000. Dit bedrag wordt per 1 januari als gevolg van Fiso 2 verhoogd naar SRD 13.000. Heeft de volksvertegenwoordiger nog een ambtenarenfunctie, die in alle gevallen gelijk is aan dat van een onderdirecteur of directeur van een departement, dan ontvangt hij of zij per 1 januari volgens de koppelingsregeling daar nog eens SRD 8000 bovenop. Sommige parlementariërs bekleden meerdere ambtenarenfuncties. Parlementariërs hebben naast hun inkomen ook nog andere voorzieningen, die niet uit de schadeloosstelling hoeven te worden betaald.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May