Arbeids-en leerplichtige leeftijd worden gelijkgetrokken
01 Feb 2016, 15:55
foto
De presidentiële Integraal werkgroep Kind- en Jeugdbeleid was op bezoek bij het ministerie van Arbeid. V.l.n.r: Imro Smith (hoofd Voorlichting), Firosh Abdoelaziz (beleidsadviseur van de minister), Lilian Ferrier (voorzitter werkgroep), Henk Essed (lid werkgroep). (Foto: min. Arbeid)


De leeftijd om arbeid te mogen verrichten wordt opgetrokken van 14 naar minimaal 15 jaar. Ook de leerplichtige leeftijd van 12 jaar wordt met vier jaar opgetrokken.

De Raad van Ministers heeft goedgekeurd dat Suriname toetreedt tot het ILO-verdrag 138, dat gaat over minimum arbeidsleeftijden. De Staatsraad en De Nationale Assemblee moeten nog hun fiat geven. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft deze informatie gegeven aan de presidentiële Integraal Werkgroep Kind-en Jeugdbeleid.

De werkgroep onder leiding van Lilian Ferrier was op werkbezoek bij de bewindsman. Er is gesproken over de integrale aanpak van beleid van de verschillende ministeries gericht op kinderen en adolescenten. De werkgroep heeft al een integraal beleids- en actieplan opgesteld. Zij zorgt ervoor dat de ministeries met elkaar gaan samenwerken in het belang van de jeugd.

Het ministerie van Arbeid moet toezien op het verbod op kinderarbeid en zorgen voor aangepaste en gemoderniseerde wetgeving op dit gebied. Het ontmoedigen van kinderarbeid reikt volgens het ministerie veel verder dan het beleid van het departement. Kinderen die werken zijn nauwelijks in staat iets aan hun situatie te veranderen. Ook zullen ze als volwassenen minder mogelijkheden hebben om bij te dragen aan de economische ontwikkeling van hun gezien aan het land. Integrale benadering vanuit verschillende ministeries is de voornaamste voorwaarde om succes te kunnen boeken tegen kinderarbeid, vindt het ministerie van Arbeid. Het gelijktrekken van de leerplichtige leeftijd met de minimum-arbeidsleeftijd ziet hij dan als een goed voorbeeld.

De rode draad van deze integrale benadering is ook terug te vinden in de visie van het ministerie voor adolescenten (jongeren tussen de 15 en 20 jaar). Arbeid richt zich, voor wat deze groep betreft, voornamelijk op vroegtijdige schoolverlaters door hen kansen aan te bieden op de arbeidsmarkt. Zo worden jongeren getraind in job skills. Het ministerie probeert werkzoekende jongeren te plaatsen voor jobs in bedrijven die vacatures aanbieden. Ook stimuleert het ministerie klein-ondernemerschap onder deze groep.

De presidentiële werkgroep is in 2011 in het leven geroepen om beleid vanuit de verschillende ministeries gericht op de jeugd te stroomlijnen en te coördineren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May